Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen in Meppel

Woonhuis

Stationsweg 34
7941HE Meppel
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Herenhuis met hardstenen plint, bakstenen opbouw met speklagen en waterlijst (aan onderzijde met geglazuurde tegels) en brede daklijst met een fries van geglazuurde tegels; schilddak met tuile du nord; houten dakkapel met eenvoudige klauwstukken en geprofileerde daklijst met fronton. De asymmetrische voorgevel heeft links een licht uitspringend gedeelte met hardstenen stoep, rondboog portaal aangezet met natuurstenen blokmotief. De rondboog rust op gemarmerde Ionische kolommen. Wangen bekleed met geglazuurde tegels; paneeldeur met gebogen wisseldorpel; zij- en bovenlichten met glas-in-lood. Begane grond en verdieping met rechtgesloten vensters voorzien van hardstenen onderdorpel en latei; segmentboog met aanzet- en sluitstenen. De zijgevels zijn vrijwel geheel gesloten; staafankers; eenvoudig geprofileerde goten op klossen. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch, stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508702
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen in Meppel

Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 36
Meppel
Inleiding Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwin..

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Villa in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 29
Meppel
Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de pla..

Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie

Stationsweg 20
Meppel
Inleiding Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl...

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Stationsweg 18
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Het pand werd in 1947 verbouwd in opdracht van H.M. Brouwer waarb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)