Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen in Meppel

Stationsweg 34

Beschrijving van Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Herenhuis met hardstenen plint, bakstenen opbouw met speklagen en waterlijst (aan onderzijde met geglazuurde tegels) en brede daklijst met een fries van geglazuurde tegels; schilddak met tuile du nord; houten dakkapel met eenvoudige klauwstukken en geprofileerde daklijst met fronton. De asymmetrische voorgevel heeft links een licht uitspringend gedeelte met hardstenen stoep, rondboog portaal aangezet met natuurstenen blokmotief. De rondboog rust op gemarmerde Ionische kolommen. Wangen bekleed met geglazuurde tegels; paneeldeur met gebogen wisseldorpel; zij- en bovenlichten met glas-in-lood. Begane grond en verdieping met rechtgesloten vensters voorzien van hardstenen onderdorpel en latei; segmentboog met aanzet- en sluitstenen. De zijgevels zijn vrijwel geheel gesloten; staafankers; eenvoudig geprofileerde goten op klossen. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch, stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)