Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl in Meppel

Woonhuis

Parklaan 7
7941GR Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1926
Architect: G. Otten Otten G 1926 G. Otten


Beschrijving van Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl

Inleiding Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gelegen op de hoek van de Parklaan-Wilhelminapark en markeert de overgang naar de twintigste eeuwse bebouwing aan het park. Het pand heeft op onderdelen wijzigingen ondergaan. Omschrijving Op onregelmatige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken dubbel landhuis gedekt door een plat dak. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes waarbij naast verhoogde gevelvlakken, erkers en balkons ook de terras-ommuringen een rol spelen. Het horizontale lijnenspel wordt geaccentueerd door betonnen slabs en een uitkragende platte daklijst op consoles. De verticaliteit ontstaat door de verhoogde en uitspringende gevelvlakken en door de oorspronkelijke gevelindeling met vensters voorzien van zwaar kozijnhout; deels met glas-in-lood bovenlichten. Waardering Dubbel landhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de markante ligging in een waardevol stadsgezicht. Tevens van belang voor het oeuvre van Otten. Voor Drentse begrippen zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508701
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl in Meppel

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 36
Meppel
Inleiding Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwin..

Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Stationsweg 34
Meppel
Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Here..

Villa in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 29
Meppel
Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de pla..

Woonhuis in Jugendstil

Stationsweg 35
Meppel
Inleiding WOONHUIS in Jugendstil, blijkens gietijzeren putdeksel gebouwd in 1906. De ontwerper is niet bekend. Het huis is gebouwd als pri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl in Meppel

Foto's (1)