Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Woonhuis

Stationsweg 36
7941HE Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1910
Architect: H.M. Hulsbergen Hulsbergen 1910 H.M. Hulsbergen

(2 recensies)

Beschrijving van Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwink. In het hekwerk van het bordes staat: H.U. Hulsbergen Architect. Omschrijving Herenhuis bestaande uit souterrain en drie bouwlagen en opgetrokken in baksteen met een hoge plint van bassaltblokken; de zijgevels zijn gepleisterd; uitkragende schoorsteenschachten. Samengestelde kapvorm bestaande uit een licht inzwenkend schilddak belegd met lei (Rijndekking) en een deel met plat; geprofileerde goot op opengewerkte klossen; drie schoorstenen. De representatieve voorgevel is opgetrokken in een zacht getinte verblendsteen met groen gemetselde banden; tuitgevel met blokvormige natuurstenen afdeklijst. Oorspronkelijke vensterindelingen veelal met hardstenen onderdorpels en lateien. Toegang via een rondlopende granito-trap naar de deur en terras. Gelakte en van snijwerk voorziene deur met twaalf geslepen ruitjes; hardstenen onderdorpel en neuten; bovenlicht met gekleurd glas-in-lood; luifel gedragen op smeedijzeren consoles. Boven de deur een rechtgesloten venster. Derde bouwlaag met getoogd venster met zesruits bovenlicht. Het terras heeft een smeedijzeren hekwerk binnen kolommen van natuursteen en metselwerk (in een blok natuursteen staat de naam van de architect). Erker met onder meer twee rondgezette hoekkozijnen; bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. Boven de erker een smeedijzeren hekwerk om een plat; toegankelijk via balkondeur voorzien van zij- en bovenlichten (glas-in-lood). Op derde bouwlaag twee getoogde vensters met zesruits bovenlicht. Links een uitspringende topgevel met in de plint een getoogd keldervenster met smeedijzeren sierhek; daarboven een segmentboogvormige erker voorzien van gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; bovenzijde heeft plat met houten hekwerk betreedbaar via dubbel openslaande terrasdeuren voorzien van zijlichten en bovenlichten (glas-in-lood). Hierboven een tuitvormig hardstenen element (spuwer) waarop een gekoppeld venster is geplaatst. In de top een smeedijzeren sierelement. INTERIEUR. Gang met betegelde lambrisering; trappenhuis met daklicht. Waardering Herenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van villabebouwing aan de Stationsweg, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. Grotendeels gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508700
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl
4
Recensie door: ()
Het huis is gebouwd door het aannemersbedrijf fa. P.H. Rusch te Meppel. De aannemingssom bedroeg fl. 19.600,--. Het grote blok hardsteen, de spuwer, boven in de voorgevel woog ruim 2600 kilo en is met een noktakel en een kaapstander naar boven getakeld.
Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl
5
Recensie door: ()
Houten hekwerk op halfronde erker boven de woonkamer ontbreekt. Is verwijderd door vorige bewoner en helaas nooit teruggeplaatst. Zie foto's van < 1995.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Stationsweg 34
Meppel
Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Here..

Villa in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 29
Meppel
Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de pla..

Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl

Parklaan 7
Meppel
Inleiding Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gele..

Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie

Stationsweg 20
Meppel
Inleiding Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl...

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Foto's (1)