Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl in Meppel

Woonhuis

Stationsweg 38
7941HE Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1909
Architect: A. Kool Kool 1909 A. Kool


Beschrijving van Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op de hoek met de Parklaan en heeft daardoor een ingang aan de Parklaan en de Stationsweg. Omschrijving In baksteen opgetrokken dubbele villa met twee tot drie bouwlagen gedekt door een samengestelde kapvorm bedekt met geglazuurde tuile du nord-pannen; diverse schoorstenen. Brede geprofileerde gootlijst op klossen. Gevelopbouw met anderhalve bouwlaag metselwerk en daarboven wit gepleisterd. Markante hoektoren met twee-en-eenhalve bouwlaag metselwerk en daarboven pleisterwerk en afgesloten door een tentdak; geprofileerde goot op opengewerkte klossen. Oorspronkelijke gevel- en raamindelingen waarbij als opvallende elementen gelden het gebruik van in- en uitspringende muurvlakken en erkers alsmede het gebruik van gekleurd glas-in-lood. De entree aan de Stationsweg heeft een paneeldeur onder luifel. De luifel rust op een houten kolom die op een gemetselde basis staat. De entree van de Parklaan heeft een paneeldeur met zij- en bovenlichten van glas-in-lood. Portiek met gemetselde wangen waarop houten kolommen die een houten tongewelf dragen; zijkanten voorzien van groen getint glas. Waardering Dubbele villa van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende villabebouwing aan de Stationsweg, vanwege het ontwerp, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van belang vanwege de belangrijke hoekligging en de ligging in een waardevol stadsgezicht. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508699
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl in Meppel

Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 36
Meppel
Inleiding Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwin..

Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Stationsweg 34
Meppel
Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Here..

Villa in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 29
Meppel
Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de pla..

Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl

Parklaan 7
Meppel
Inleiding Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gele..

Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie

Stationsweg 20
Meppel
Inleiding Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl...

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl in Meppel

Foto's (1)