Kantongerecht 2 Kantongerecht, conciërgewoning in Meppel

Catharinastraat 11

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1910 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Kantongerecht 2 Kantongerecht, conciërgewoning

Inleiding Conciergewoning behorend bij het naastgelegen Kantongerecht gebouwd in 1910 in opdracht van de minister van Justitie en ontworpen door W.C. Metzelaar in een neo-renaissancistische trant. Woning en Kantongerecht zijn aan elkaar gekoppeld middels een tussenlid met plat. Omschrijving Woning in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen, gedekt door een schilddak belegd met blauwgrijze kruispannen; twee schoorstenen in de nok en op drie vlakken een dakkapel met kroonlijst en fronton. Gevelopbouw met gemetselde plint, afzaten, opgaand metselwerk verlevendigd met banden in gele steen; gemetselde cordonlijst met siermetselwerk en een blind fries onder de geprofileerde gootlijst. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen onderdorpels en gele bakstenen hanekammen. Voorgevel met twee boven elkaar geplaatste getoogde drielichtvensters voorzien van middenstijlen, wisseldorpel. De linker zijgevel is symmetrisch ingedeeld met als spiegelas twee getoogde kleine ramen onder een hanekam en een daarboven gelegen getoogd venster. Aan weerszijden en op beide verdieping een getoogd venster. Achtergevel vergelijkbare opzet als voorgevel maar met een iets smaller venster met openslaande terrasdeuren op de begane grond. De rechterzijgevel met platte aanbouw waarin een rechtgesloten paneeldeur met smeedijzeren sierroosters; aan de achterzijde van het tussenlid een rechtgesloten paneeldeur met rechts daarvan een wc-raam. Zijgevel met op beide verdiepingen twee getoogde vensters. Waardering Conciergewoning van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functionele ontwikkeling, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van belang wegens het oeuvre van Metzelaar. Essentieel onderdeel van het complex. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)