Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schipperswoning in Gasselternijveen

Woonhuis

Vaart 23
9514AA Gasselternijveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Schipperswoning

Inleiding Oorspronkelijke kapiteinswoning uit ca. 1850, gebouwd in directe relatie met het scheepvaartverleden. Oorspronkelijke tuinaanleg, deels gewijzigde kozijnen. Omschrijving Woning opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder met pannen gedekt zadel-/schilddak. In de voorgevel drie zesruits schuifvensters en rechts van het midden de entree; een paneeldeur met bovenlicht. In de geveltop met vlechtwerk twee vierruits vensters. In de top, op de nok, de schoorsteen met uitgemetselde rand. De linkergevel heeft een aanbouw onder een plat dak met zesruits (schuif-)vensters en een éénruits venster. Rechts van de aanbouw een vierruits glasdeur en een zesruits schuifvnsters. In het dakschild velux vensters. In de rechtergevel drie zesruits schuifvensters (twee dichter bij elkaar), een glasdeur met bovenlicht en een vierruits venster. In het dakschild velux vensters. In de achtergevel twee zesruits schuifvensters en een dubbele serredeur met segmentboogvormig bovenlicht. Interieur Het interieur heeft nog de oorspronkelijke indeling met enkele originele architectonische details. Waardering Voormalige kapiteinswoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - als een van de zeer weinige overblijfselen van een bloeiend scheepvaartleven in de 19de eeuw - als karakteristiek van de oorspronkelijke nederzettingsstructuur - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vaart - vanwege de typologie - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508693
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schipperswoning in Gasselternijveen

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Vaart 11
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Vanaf 1889 heeft de gemeente Gasselte haar gemeentehuis te Gasselternijveen. Het te beschermen gedeelte van het huidige gemeenteh..

Hervormde kerk

Vaart 5
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Nederlands Hervormde kerk van 1858 opgetrokken in waterstaatsstijl. De klokketoren is later toegevoegd. Ernaast gelegen cateches..

Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal

Vaart 3
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Het voormalige cathegesatielokaal is gebouwd in opdracht van de Ned. Herv. Gemeente te Gasselterveen. Het is opgetrokken in 1927 ..

Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Hoofdstraat 91
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij, daterend van rond 1880, van een voor de streek karakteristiek type, onderdeel uitmakend van de oorspronkelijke agraris..

Schipperswoning

Hoofdstraat 77
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Schippers- of rederswoning van 1801 met aanbouwen en dwarsvolume van latere datum. Het pand is leegstaand en in zeer slechte staa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schipperswoning in Gasselternijveen

Foto's (1)