Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Gasselternijveen

Kerkelijk Gebouw

Vaart 5
9514AA Gasselternijveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1858-'59 1953 (verb. interieur) 1982 (rest.) 1859 1858-'59 1953 (verb. interieur) 1982 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk

Inleiding Nederlands Hervormde kerk van 1858 opgetrokken in waterstaatsstijl. De klokketoren is later toegevoegd. Ernaast gelegen catechesatielokaal GAN-OV13B-59. In 1953 is de inrichting van de kerk veranderd. Fraai orgelbalkon met beschermenswaardig orgel van Van Oeckelen uit 1900 tegen de oostwand. Moderne binnengevel met altaar aan de westwand. De bescherming betreft het exterieur van de kerk inclusief de architectonische detaillering en het orgel. Omschrijving Zaalkerk opgetrokken in baksteen onder een met geglazuurde OH-pannen gedekt schilddak met makelaars. Centraal in de zuidgevel een risalerende entreepartij met tuitgevel onder een zadeldak en met torenspits. De entreerisaliet heeft een verticale driedeling door pilasters over twee bouwlagen met kapitelen. In de geveltop spaarvelden. Op het tuitstuk het basement van de toren met tussen spekbanden per gevel een uitgemetseld cirkelmotief. Daarop de toren met per gevel een rondboog galmgat. De toren heeft een ingesnoerde spits tentdak met windvaan. De entree bestaat uit drie dubbele paneeldeuren met rondboog bovenlicht. Erboven drie rondboogvensters met twaalfruits roedenverdeling en radiale roedenverdeling in het bovenlicht. In de geveltop een roosvenster. De kerkgevels zijn door lisenen verdeeld in drie en zes spaarvelden. In de korte gevel (O en W) per spaarveld een blinde rondboognis met geaccentueerde aanzetstenen en onderdorpels. In de lange gevels (N en Z) rondboogvensters met dertigruits roedenverdeling en radiale roedenverdeling in het bovenlicht, met dezelfde accenten als de nissen. In het derde veld van de noordgevel een toegang direct onder het venster. InterieurHet interieur van de kerk is van na de MIP-periode. Origineel zijn het houten tongewelf met gipsornamenten en het orgel met rijkbewerkte orgelkas. Het altaar is van zeer recente datum. Waardering N.H. kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek onderdeel van het hervormde religieuze leven - in de jonge ontwikkeling van het voorzieningen niveau - vanwege de beeldbepalende ligging in samenhang met het naastgelegen catechesatielokaal - vanwege het orgel - vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere typologie - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508691
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Gasselternijveen
Kerk in 2010
Kerk in 2010
Plaats Gasselternijveen
Gebouwd in 1858
Monumentnummer  508691
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nederlands Hervormde kerk van Gasselternijveen is een in 1858 gebouwde zaalkerk. Het is een waterstaatskerk in neoclassicistische stijl. De klokkentoren is in 1879 gebouwd. Naast de kerk staat een catechisatielokaal uit 1927. De kerk heeft de status van rijksmonument. In 1953 is de inrichting van de kerk aangepast.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Van Oeckelen. Het orgel is in 1900 gebouwd en is tegen de oostwand gesitueerd.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Gasselternijveen

Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal

Vaart 3
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Het voormalige cathegesatielokaal is gebouwd in opdracht van de Ned. Herv. Gemeente te Gasselterveen. Het is opgetrokken in 1927 ..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Vaart 11
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Vanaf 1889 heeft de gemeente Gasselte haar gemeentehuis te Gasselternijveen. Het te beschermen gedeelte van het huidige gemeenteh..

Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Hoofdstraat 91
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij, daterend van rond 1880, van een voor de streek karakteristiek type, onderdeel uitmakend van de oorspronkelijke agraris..

Schipperswoning

Hoofdstraat 77
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Schippers- of rederswoning van 1801 met aanbouwen en dwarsvolume van latere datum. Het pand is leegstaand en in zeer slechte staa..

Schipperswoning

Vaart 23
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Oorspronkelijke kapiteinswoning uit ca. 1850, gebouwd in directe relatie met het scheepvaartverleden. Oorspronkelijke tuinaanleg,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Gasselternijveen

Foto's (1)