Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal in Gasselternijveen

Kerkelijk Gebouw

Vaart 3
9514AA Gasselternijveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1927 1963 (uitbr.) 1981 (uitbr.) 1993 (verb.)


Beschrijving van Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal

Inleiding Het voormalige cathegesatielokaal is gebouwd in opdracht van de Ned. Herv. Gemeente te Gasselterveen. Het is opgetrokken in 1927 in waterstaatsstijl, als "vereenigingsgebouw" bij de naastgelegen kerk (9514 AA 5). In 1963 is in de z.w. oksel een uitbouwtje onder platdak met vierkante raampjes gemaakt (toilet). In 1981 is het verenigingsgebouw uitgebreid aan de oostzijde, onder afgeknot schilddak. In juni 1993 is de Leerkamer verbouwd, waarbij een passend venster is geplaatst, met segmentboog en roedenverdeling. De berging is keuken geworden, het voorportaal heeft een toilet gekregen. De bescherming betreft het exterieur, behalve de modernere aanbouwen, en de indeling van het interieur. Omschrijving Lokaal opgetrokken in baksteen vanaf een T-vormig plattegrond over één bouwlaag onder een met platte frieze pannen gedekt samengesteld zadeldak. Decoratief bewerkte windveren. Gevels voorzien van rondboogvensters met gietijzeren tracering. In de straatgevel centraal de dichtgezette oorspronkelijke entree onder segmentboog, nu met dubbel draairaam. Er boven een halfrond ijzeren venster met radiale zesruits roedenverdeling met sierwerk. Aan weerszijden van de voormalige entree een rondboogvenster met radiale roedenverdeling in de top. In de zijgevel van dit gebouwdeel eveneens een rondboog venster. In de kopgevels van het dwarsdeel twee rondboogvensters. In de geveltoppen een halfrond venster echter zonder het sierwerk. In de achtergevel één rondboog venster. Daarnaast de moderne aanbouw onder afgeknot schilddak, met vijf stalvensters, drie- en zesruits, met segmentboog, en een deur. De aanbouwen in de oksels zijn van recente datum. Interieur In het gemoderniseerde interieur is het oorspronkelijke tongewelf aanwezig. Waardering Voormalig cathegesatielokaal van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek onderdeel van het hervormde religieuze leven - in de jonge ontwikkeling van het voorzieningen niveau - vanwege de beeldbepalende ligging, onder de toren van de kerk - de kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere typologie - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal in Gasselternijveen

Hervormde kerk

Vaart 5
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Nederlands Hervormde kerk van 1858 opgetrokken in waterstaatsstijl. De klokketoren is later toegevoegd. Ernaast gelegen cateches..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Vaart 11
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Vanaf 1889 heeft de gemeente Gasselte haar gemeentehuis te Gasselternijveen. Het te beschermen gedeelte van het huidige gemeenteh..

Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Hoofdstraat 91
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij, daterend van rond 1880, van een voor de streek karakteristiek type, onderdeel uitmakend van de oorspronkelijke agraris..

Schipperswoning

Hoofdstraat 77
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Schippers- of rederswoning van 1801 met aanbouwen en dwarsvolume van latere datum. Het pand is leegstaand en in zeer slechte staa..

Schipperswoning

Vaart 23
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Oorspronkelijke kapiteinswoning uit ca. 1850, gebouwd in directe relatie met het scheepvaartverleden. Oorspronkelijke tuinaanleg,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal in Gasselternijveen

Foto's (1)