Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak in Gasselternijveen

Boerderij

Hoofdstraat 91
9514BB Gasselternijveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1880 1990 (verb.) 1880 ca. 1880 1990 (verb.)


Beschrijving van Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Inleiding Boerderij, daterend van rond 1880, van een voor de streek karakteristiek type, onderdeel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur, deels met riet gedekt. In 1990 is de achtergevel gewijzigd. De gietijzeren stalramen zijn hierbij verloren gegaan. De boerderij is monumentaal gelegen, midden in het dorp. De gevels zijn geschilderd. De bescherming betreft het exterieur, behalve de bedrijfsgevel aan de achterzijde. Omschrijving Boerderij van het krimpentype onder deels met riet, deels met pannen gedekt wolfdak. Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis op plint, is opgetrokken over één bouwlaag met mezzanino. In de assymetrische voorgevel van het woongedeelte, afgesloten met een kroonlijst, rechts van het midden de entree, links twee, rechts één schuifvenster(s), behangen met persiènnes. Op de verdieping drie tweeruits mezzaninovensters. De entree is een dubbele paneeldeur met sierroosters en bovenlicht, gevat in een pilassterstelling. In de zijgevels van het woongedeelte een schuifvenster, rechts met eronder een kelderraam. In de krimp aan de rechterzijde in de kopgevel een smal schuifvenster en in de langsgevel twee schuifvensters. In zijgevel van het stalgedeelte een moderne deur en vensterpartij. Verder in de zijgevel stalvensters en een staldeur. In de linkerzijgevel een inrit met stalraam in kopgevel na de krimp. Verder acht ijzeren stalvensters met facetroedenverdeling uit de jaren '30. De kopgevel van het bedrijfsgedeelte is gemoderniseerd. De oorspronkelijke baander, staldeuren en -ramen (op de verdieping halfrond) hebben plaatsgemaakt voor een kanteldeur, een liggend drielicht en houten schuifdeuren op de begane grond en drie dito drielichten op de verdiepingen. Boven het wolfdak een uilebord. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek van de oorspronkelijke agrarische structuur - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508689
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak in Gasselternijveen

Catechisatielokaal Voorm. catechisatielokaal

Vaart 3
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Het voormalige cathegesatielokaal is gebouwd in opdracht van de Ned. Herv. Gemeente te Gasselterveen. Het is opgetrokken in 1927 ..

Hervormde kerk

Vaart 5
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Nederlands Hervormde kerk van 1858 opgetrokken in waterstaatsstijl. De klokketoren is later toegevoegd. Ernaast gelegen cateches..

Schipperswoning

Hoofdstraat 77
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Schippers- of rederswoning van 1801 met aanbouwen en dwarsvolume van latere datum. Het pand is leegstaand en in zeer slechte staa..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Vaart 11
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Vanaf 1889 heeft de gemeente Gasselte haar gemeentehuis te Gasselternijveen. Het te beschermen gedeelte van het huidige gemeenteh..

Schipperswoning

Vaart 23
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Oorspronkelijke kapiteinswoning uit ca. 1850, gebouwd in directe relatie met het scheepvaartverleden. Oorspronkelijke tuinaanleg,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak in Gasselternijveen

Foto's (1)