Schipperswoning in Gasselternijveen

Hoofdstraat 77
9514BB Gasselternijveen (gemeente Aa en Hunze)

Bouwjaar: 1801 (aanbouw jonger)

Beschrijving van Schipperswoning

Inleiding Schippers- of rederswoning van 1801 met aanbouwen en dwarsvolume van latere datum. Het pand is leegstaand en in zeer slechte staat. Erfbeplanting. Omschrijving Woning opgetrokken in handgevormde baksteen over één bouwlaag onder zadeldak met cementpan. Voorgevel aan de straat met vlechtwerk en jaartalanker met "WT1801GK". Drie vensteropeningen onder strek op de begane grond, twee op de verdieping. Geheel links, in het aangebouwde deel een deurkozijn met pen en gat verbindingen. Aan de rechterzijde een aanbouw. In de kopgevel hiervan drie vensteropeningen met segmentbogen op de begane grond en twee op de verdieping. In de zijgevel aan de straatzijde een venster en een deuropening onder een rollaag. In het dakschild een dakkapel. In de andere zijgevel van de aanbouw een venster. Het overige gedeelte van de rechterzijde is nieuw. De achterzijde is dichtgetimmerd en aangestreken met specie. Aan de linkerzijde bevindt zich de verder blinde aanbouw van latere datum. Waardering Woning van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang: - als een van de zeer weinige overblijfselen van een bloeiend scheepvaartleven in de 19de eeuw - als karakteristiek van de oorspronkelijke nederzettingsstructuur - vanwege de beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)