Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur in Ten Post

Woonhuis

Eestumerweg 1
9792RA Ten Post (gemeente Ten Boer)
Groningen

Bouwjaar: 1883 1883 1883


Beschrijving van Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur

Inleiding Voormalige RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS en SCHUUR, waarschijnlijk gebouwd in 1883, volgens een in het huis aangetroffen balk waarin gekrast staat: "1883, Lammert van Eerden". De opdrachtgever was Harm Bolt, wiens initialen, samen met die van de rest van de familie zijn ingekrast in de noordgevel. In de loop der tijd zijn er door latere bewoners een aantal wijzigingen aangebracht aan huis en schuur. Onder andere werd aan de zuidkant van de woning een stookhut in oude steen herbouwd. Deze valt wegens te weinig monumentale waarde buiten de rijksbescherming. Al deze wijzigingen hebben het oorspronkelijke aanzien van het pand nauwelijks aangetast. De in een traditioneel ambachtelijke stijl met eclectische elementen opgetrokken woning is opvallend gelegen vlakbij de driesprong, die de Eestumerweg met de Rijksweg vormt. Omschrijving RENTENIERSWONING opgetrokken in roodbruine baksteen op een iets uitspringend, gepleisterd trasraam. Het schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft een kroonlijst en twee schoorstenen op de nok. De voorgevel heeft gepleisterde pilasters op de hoeken en aan weerszijden van de hoofdentree. Het voorhuis wordt geleed door H-vensters (oorspronkelijk T-vensters) met stucomlijsting en kuif. In de oostgevel bevindt zich de hoofdentree bestaande uit dubbele paneeldeuren met gietijzeren deurpanelen met een manne- en een vrouwekopje en een bovenlicht met levensboom (niet origineel) binnen een gepleisterd portiek met omlijsting, waarin gegroefde pilasters met fantasiekapiteel, en bovenop een kuif. Voor de deur een stenen stoep van drie treden (niet origineel). In het dakvlak boven de entree bevindt zich een gemetselde dakkapel met hoekpilasters onder een plat dak met kroonlijst. Voorin de dakkapel openslaande ramen (niet oorspronkelijk) met stucomlijsting en kuif en in de beide zijkanten een driehoekig venster met ijzeren zonnemotief. Aan weerszijden van de entree twee vensters, die via een cordonlijst ter hoogte van de houten onderdorpels met elkaar verbonden worden. De noordgevel heeft twee vensters met eronder, in het trasraam, twee licht getoogde keldervensters. De vensters worden geflankeerd door vier gevelstenen met daarop van links naar rechts de volgende initialen: A.J.B., G.D.B., H.D.B., E.D.B & J.D.B. De zuidgevel heeft twee vensters en een smal H-venster onder een rollaag. In de westgevel bevindt zich eveneens een smal venster onder een rollaag. Het in roodbruine baksteen opgetrokken ACHTERHUIS dat het voorhuis met de schuur verbindt heeft een schilddak bedekt met een zwarte Hollandse pan, een schoorsteen en een kroonlijst. De noordgevel heeft twee H-vensters onder een rollaag, een houten deur (niet origineel) met bovenlicht onder een rollaag en een klein venster. De zuidgevel heeft een (nieuwe) deur met bovenlicht, en twee licht getoogde vensters met tweeruits bovenlicht onder een rollaag. De SCHUUR die ingedeeld is in vier vakken is opgetrokken in rood-bruine baksteen, waarbij de noordgevel gepleisterd is en van steunberen voorzien. Het wolfdak is gedekt met een zwarte Hollandse pan en heeft een uilebord (vernieuwd) en een bakgoot. In de westgevel bevinden zich een houten deur met bovenlicht, een hoge dubbele deur, vier getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling en een nieuw venster, alle onder een rollaag. De zuidgevel heeft drie getoogde ijzeren vierruits vensters met segmentboog en een groot nieuw venster, de westgevel heeft aan de zuidzijde een klein rechthoekig venster en aan de noordzijde een ijzeren roosvenster; de noordgevel heeft een klein houten venster. Het INTERIEUR is dusdanig gewijzigd dat het buiten de bescherming valt. Waardering Voormalige rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - als representatief voorbeeld van een rentenierswoning met schuur uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de sobere maar verzorgde vormgeving met eclectische elementen - vanwege de beeldbepalende ligging bij de driesprong in het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508674
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur in Ten Post

Winkelwoning met aangebouwde schuur

Rijksweg 213
Ten Post (Gemeente Ten Boer)
Inleiding WINKELWONING, bestaande uit een winkel met woning en aangebouwde schuur, gebouwd rond 1910 en opgetrokken in een sobere Ambachtel..

Olle Widde

Eestumerweg 37
Ten Post (Gemeente Ten Boer)
Ronde stenen bovenkruier met stelling; voor 1828 gebouwd als rogge- en pelmolen.

Hervormde kerk, preekstoelkuip

B. Kuiperweg 14
Ten Post (Gemeente Ten Boer)
De Hervormde Kerk vanwege de 17e eeuwse preekstoelkuip.

Terrein met een wierde (Oubenaars Wierde)

B. Kuiperweg Kuiperweg B. Kuiperweg
Ten Boer
Terrein waarin een wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Terrein met resten van een borg (Freylema)

Medenweg
Ten Boer
Terrein waarin de overblijfselen van een borg. Datering: middeleeuws. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B.).

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur in Ten Post