Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterdijkshornerverlaat in Ten Boer

Weg En Waterwerk

Wolddijk 7
9791TD Ten Boer
Groningen

Bouwjaar: 1839 (sluiskolk) 1884 (west. beschoeiing) 1928 (heftorens, oost. beschoeiing) 1986 (bedieningshuisje)


Beschrijving van Oosterdijkshornerverlaat

Inleiding SCHUTSLUIS "Oosterdijkhornerverlaat" gelegen in het zuidelijke einde van het Westerwijtwerdermaar. Het oudste deel, de sluiskolk met stenen zijmuren, dateert van 1839. De afmetingen zijn gelijk aan het verlaat dat oorspronkelijk in 1703, eveneens voor rekening van het Winsumer- en Schaphalsterzijlvest is aangelegd. De schutsluis had en heeft ten doel de boezems van het Winsumer- en Schaphalsterzijlvest en het Zijlvest der Drie Delfzijlen te scheiden en doorvaart te verlenen aan de scheepvaart. Deze zijlvesten vallen sinds respectievelijk 1856 en 1872 onder het waterschap Hunsingo en het waterschap Fivelingo en sinds 1995 en 1986 onder het waterschap Noorderzijlvest en het waterschap Eemszijlvest. In 1928 zijn de beide sluishoofden met de houten deuren gesloopt en is in plaats ervan aan beide uiteinden van de sluis een hefinstallatie voor een ijzeren schuif gemaakt. In de zomer van 1986 zijn beide hefinstallaties geelektrificeerd: de hijswerken zijn voorzien van een electromotor, en in de westelijke berm is een bedieningshuisje geplaatst. De walbeschoeiing ten zuiden van het verlaat dateert van 1884 en 1928. Omschrijving Schutsluis bestaande uit een schutkolk met aan de noord- en zuidzijde een beweegbare schuif. De muren van de schutkolk zijn bekleed met bruine baksteen, de sluishoofden zijn opgemetseld in roodbruine baksteen. Op de sluishoofden twee opengewerkte ijzeren pilonen verbonden door een verbindingsbrug met een buisstalen leuning. Onder de verbindingsbruggen hangen aan kettingen de ijzeren schuiven, die na neerlaten precies in de sluishoofden passen. Aan de buitenzijde van de westelijke pilonen staat een afgesloten bewegingsinrichting met electromotor (niet origineel). De walbeschoeiing ten zuiden van de schutsluis is aan de westkant uitgevoerd in beton ter lengte van 22,75 m (1884) en aan de oostkant in gewapend beton ter lengte van 21,50 m (1928, de fundering is van 1884). Waardering Schutsluis in het Westerwijtwerdermaar van algemeen cultuurhistorisch belang - als voorbeeld van een schutsluis met heftorens uit 1928 - vanwege de bijzondere, weinig voorkomende ijzeren constructie - vanwege de opvallende vormgeving - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de functionele relatie met het omliggende land - vanwege de markante ligging in het Westerwijtwerdermaar (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508670
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oosterdijkshorn
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oosterdijkshorn
Oosterdijkshorn
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Ten Boer Ten Boer
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 43′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oosterdijkshorn (Gronings: Diekshörn) is een streek in de gemeente Ten Boer in de provincie Groningen.

De steek is genoemd naar de bijna haakse bocht die de Wolddijk maakt. Horn of hörn is het Groningse woord voor hoek. Ook 10 km westelijk maakt de dijk zo'n bocht; hier ligt Westerdijkshorn.

Bij Oosterdijkshorn komen het Damsterdiep en het Westerwijtwerdermaar bij elkaar. Het is ook de plek waar de Stadsweg de Wolddijk kruist. Op dit punt ligt de Dijkshornerklap over het maar. Deze weg is de waterscheiding tussen de afwatering van het Reitdiep (De Waterwolf) en die van het Damsterdiep (De Drie Delfzijlen). Vandaar dat er bij de kruising een schutsluis is, de Oosterdijkshornerverlaat. Deze sluis is opgebouwd uit twee zogenaamde stoneyschuiven.


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Oosterdijkshornerverlaat in Ten Boer

Terrein met een wierde (Swieringa's Polder II tegenover boerderij De Graslanden)

bij Stadsweg 56
Ten Boer
Terrein waarin een wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Tolgaardershuisje Voorm. tolgaardershuisje

Boersterweg 12
Ten Boer
Eenvoudig pand onder zadeldak met aflegering; ingang terugliggend ten behoeve van venster in de zijgevel; dit wegens voormalige functie als ..

Reddinckhof

Gaykingastraat 19
Ten Boer
Omschrijving Twee bouwlagen hoge PRAKTIJKWONING met achterhuis en aankapping aan de linkerzijde. De gevels zijn gepleisterd en hebben een i..

Reddinckhof, koetshuis

Gaykingastraat 19
Ten Boer
Omschrijving Een in aanleg 19de eeuws KOETSHUIS met middenrisaliet dat in 1906 is aangepast. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige pl..

Grote boerderij met voorhuis onder zadeldak tussen afgeknotte topgevels (sinds 1977: gemeentehuis)

Hendrik Westerstraat 26
Ten Boer
Grote boerderij fraai gelegen aan de rand van het dorp Ten Boer. Voorhuis onder zadeldak tussen afgeknotte topgevels. Smalle vensters in de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterdijkshornerverlaat in Ten Boer

Foto's (1)