Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Ter Idzard

Woonhuis

Idzardaweg 80
8476EP Ter Idzard (gemeente Weststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Arbeiderswoning

Inleiding De eenvoudige WONING is gelegen op de hoek van de Idzardaweg en de Hamersweg. De woning is vermoedelijk gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. Wegens de traditionele architectuur is een exactere datering niet mogelijk. Voor het huis staan twee gesnoeide lindebomen; de voortuin wordt begrensd door een meidoornhaag. Op het achtererf staan enkele houten hokken: een berghok, een kippenhok en een privaat. Deze bijgebouwen vallen buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving De woning heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder schilddak, waarvan het zuidelijke dakschild is doorgetrokken. De noklijn loopt parallel aan de Idzardaweg. Het dak is belegd met ongeglazuurde Hollandse pannen. Op de oostelijke nokhoek staat een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn halfsteens en gemetseld in bruine handvorm bakstenen. De oostgevel is blind en ongeleed. In de noordgevel zijn de drie ramen en de deur op onderling wisselende afstanden over de gevel verdeeld, hetgeen samenhangt met de indeling van de woning. De opgeklampte houten voordeur heeft een getoogd bovenlicht met een gietijzeren levensboom. Voor de deur ligt een beraapte bakstenen stoep. Links van de deur zijn twee getoogde zesruitsvensters onder een rollaag. Rechts van de deur is een getoogd zesruits venster onder een rollaag. In de westgevel een dubbel T-venster onder een rollaag en een recht afgesloten zesruitsvenster: beide vensters zijn van recentere datum. De zuidgevel is gedeeltelijk beraapt met portlandcement. In deze gevel zijn enkele kleine vensters en een nieuwe deur aangebracht. Het INTERIEUR van de woonkamer heeft ondermeer een bedstedewand en een houten schouw. Waardering De arbeiderswoning is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de redelijke mate van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling in dit gebied; - als typologisch voorbeeld van een eenvoudige woning; - vanwege de betekenis van het object voor het aanzien van het straatbeeld; - vanwege de redelijke mate van belang van de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur; - vanwege de redelijke mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508655
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Ter Idzard

Bonifatiuskerk. Hervormde kerk

Idzardaweg 61
Ter Idzard (Gemeente Weststellingwerf)
Eenvoudig laatgotisch kerkje met driezijdige sluiting op een verhoogd kerkhof gelegen; gepleisterd; toren boven westgevel uit 1903. Drie geb..

Stephanuskerk. Hervormde kerk

Hoofdweg 164
Oldeholtpade (Gemeente Weststellingwerf)
Ned. Herv. Kerk. Forse eenbeukige kerk uit zeer laatgotische periode met natuurstenen blokken langs de rondbogig gesloten vensters der 7 tra..

Klokkenstoel

t.o. Weerdijk 10
Nijeholtwolde (Gemeente Weststellingwerf)
Op het verhoogde kerkhof een klokkestoel met gezwenkte overnaadse kap.

Nicolaaskerk (Hervormde kerk)

Kerkweg 4
Nijeholtpade (Gemeente Weststellingwerf)
Ned.Herv.Kerk. Op een verhoogd kerkhof gelegen zes traveeën diepe laatgotische kerk met driezijdige sluiting en slank westtorentje dat oors..

Station Wolvega

Stationsweg 6
Wolvega (Gemeente Weststellingwerf)
Inleiding Het beeldbepalende STATION van de voormalige Staatsspoorwegen, thans Nederlandse Spoorwegen, werd in 1865 gebouwd aan de staatssp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in Ter Idzard