Sint-Fredericuskerk, calvarieberg op begraafplaats in Steggerda

Pepergaweg 45
8395PB Steggerda (gemeente Weststellingwerf)

Architect: H. Moors Moors 1926 H. Moors

Beschrijving van Sint-Fredericuskerk, calvarieberg op begraafplaats

Inleiding Aan de oostzijde van de niet-beschermde begraafplaats ten noorden van de Katholieke kerk ligt een opgeworpen aardhoop met daarop een beeldengroep, een zogeheten CALVARIEBERG. Een dergelijke beeldengroep is typerend voor een Katholieke begraafplaats. De beelden zijn vervaardigd in 1926 door H. Moors te Kevelaer (Duitsland). Op de opgeworpen aardhoop is een perk aangelegd, bestrooid met verschillende soorten breukstenen. Door middel van grote stenen die zijn gewit, is hierin een patroon gelegd en een opschrift. Aardhoop en perk vallen buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving De beeldengroep bestaat uit een voetstuk waarop drie afzonderlijke beelden staan: een gekruisigde Christus in het midden en aan weerszijden Maria en Johannes de Evangelist. Het betonnen voetstuk bootst een rotsbodem na en is geleed: het middendeel is hoger dan de zijkanten. In de geleding wordt verder de indruk gewekt dat ieder beeld op een eigen voetstuk staat. De beelden zijn gehouwen in natuursteen (muschelkalk of tufsteensoort) en staan op een sokkel. Waardering De Calvariegroep in 1926 gehouwen door H. Moors (Kevelaer), is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als oorspronkelijke en voor de begraafplaats bij de kerk vervaardigde beeldengroep, - als exemplarisch voorbeeld van een dergelijke beeldengroep op een Friese Katholieke begraafplaats, - vanwege de symbolische relatie met begraafplaats, - vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid van een Calvariegroep op regionaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)