Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele landarbeiderswoning in Hilvarenbeek

Boerderij

Klein Loo 2
5081BG Hilvarenbeek
Noord Brabant

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van Dubbele landarbeiderswoning

Inleiding: Dubbele 18de eeuwse LANDARBEIDERSWONING. De woningen liggen op de rand van de bebouwde kom van Hilvarenbeek en het agrarische buitengebied. Klein Loo vormt de verbindingsweg vanuit het centrum door de bossen van Rovert naar Poppel (België). Op het zanderf voor de woningen vier leilindes. De erf-afscheiding aan de straat bestaat uit een beuken- en ligusterhaag. Verder bevinden zich op het erf twee recent vervangen schuren en twee duivenhokken, deze behoren niet tot het monument. Omschrijving De éénlaagse landarbeiderswoningen hebben een rechthoekige plattegrond. Ze zijn gezamenlijk gedekt door één rieten schilddak met de nok parallel aan de straat, met in de voor- of zuidgevel een hoge en aan de zij- en achtergevel een lage dakvoet. Boven de deur in de achtergevel is de voet van het rieten dak verhoogd. De gevels en de plattegronden vormen elkaars spiegelbeeld. Vanuit het midden van de voorgevel gezien hebben de woningen respectievelijk een deur met een tienruits-bovenlicht, een schuifvenster met luiken en een twintigruits-roedenraam en een klein vierkant venster met raam aan de zijkant. In de lage zijgevels bevindt zich in het achterste gedeelte een staldeur met ernaast een klein venster. Het opgaande werk bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. In de achtergevel is gebroken baksteen verwerkt. Voor- en zijgevels zijn voorzien van blokpleisterwerk. De woningen hebben een tweebeukig eiken gebint. Het interieur is nagenoeg ongewijzigd. Aan de voorkant een grote woonkamer (herd) met schouw en een slaapkamer. Aan de achterkant de keuken (geut) met aan de ene kant een enigszins verdiepte kelder en aan de andere kant de stal voor een geit. De schouw en kelder van de woningen bevinden zich tegen de gemene zijmuur. De herd heeft een vloer van rode plavuizen. De schouwbalk voorzien van eenvoudige bordenlijsten is gekliefd en geschaafd zonder profilering. Rondhouten zolderbalklaag. De roeden in het bovenlicht van de voordeur hebben geen profiel, in tegenstelling tot die van het schuifvenster. Waardering De 18de-eeuwse dubbele LANDARBEIDERSWONING vertegenwoordigt sociaal-historisch belang omdat het gebouw inzicht verschaft in oude woon- en leefomstandigheden van arbeiders op het platteland terwijl architectuurhistorische betekenis is gelegen in de gave uitwendige verschijningsvorm en in de behouden gebleven indeling (plattegrond) van het pand. In bouwhistorisch opzicht zijn verschillende elementen als waardevol te bestempelen, o.a de authenticiteit van gevelafwerking, constructies en bouwmaterialen. Bijzondere historische belevingswaarden ontleent de landarbeiderswoning aan de situering op de grens van bebouwde kom en het agrarische buitengebied hetgeen als betekenisvol geldt vanwege de oorspronkelijke functie van de woning. In recapitulerende zin beschikt het object over verschillende hoedanigheden die binnen de termen van het algemeen belang zijn te rubriceren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508647
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele landarbeiderswoning in Hilvarenbeek

Sigarenfabriek

Wouwerstraat 3
Hilvarenbeek
Inleiding. SIGARENFABRIEK uit 1905. Ze is gebouwd voor de firma M. de Lang en Co. Nu is de fabriek gedeeltelijk een woonhuis. De fabriek he..

Huis onder schilddak en met lijstgevel, waarin zes en vierdelige schuiframen. Dakkapel met voluten

Vrijthof 14
Hilvarenbeek
Huis onder schilddak en met lijstgevel, waarin zes en vierdelige schuiframen. Dakkapel met voluten.

Brouwerij

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
De BROUWERIJ heeft een rechthoekige plattegrond met daarop een bouwlaag, en is gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak; de zijgevel ..

Brouwerij: Inventaris

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
Voorts is aan INVENTARIS aanwezig: twee kroonkurkmachines (een met elektrische aandrijving en een met voetaandrijving), aluminiumafsluitappa..

Brouwerij: stookruimte

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
Tegen de linker zijgevel van de brouwerij bevindt zich een gecementeerde lagere aanbouw - de STOOKRUIMTE - geplaatst onder zadeldak met de n..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele landarbeiderswoning in Hilvarenbeek