Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Tuk

Nijverheid Industrie

Oldemarktseweg 51
8334SK Tuk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1931
Architect: Ingenieurs van de NV v/h Butzers Beton en Waterbouw


Beschrijving van Watertoren

Inleiding De watertoren is in 1931 gebouwd als eerste bouwwerk van de N.V. Waterleidingmaatschappij "Noord Overijssel" naar een ontwerp van ingenieurs van de NV v/h Butzers Beton en Waterbouw en is qua vormgeving nauw verwant aan de in dezelfde periode door de Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. (WMO) gebouwde watertorens van Sint Jansklooster en Raalte. Omschrijving De 35,20 meter hoge watertoren met Art Deco-motieven heeft een rechte schacht en een gebroken, met geglazuurde pannen gedekt tentdak op rechtstandige onderste dakschilden met een in de hoeken verspringende onderrand. De toren heeft in tweeën gedeelde afgesnoten hoeken met een over de gehele lengte van de torenschacht doorlopende, uitgemetselde vertikale vertanding. Bij de twee achterste hoekpartijen is het metselwerk vernieuwd met handhaving van de vormgeving. De entree in de voorgevel bestaat uit een dubbele deur onder latei. Op de begane grond zijn in de overige gevels drie stalen vensters geplaatst. Hierboven zijn alle vier torenzijden voorzien van smalle, staande vensters en een reeks van vijf vensters onder de dakrand. Op 6 augustus 1931 is de eerste steen gelegd voor de bouw van deze toren, die is voorzien van een betonnen vlakbodemreservoir met een capaciteit van 208 m3. Waardering De toren is een belangrijk baken voor de omgeving en als zodanig van landschappelijke waarde. Hij is tevens van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling en van architectuur-historische waarde vanwege de specifieke vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508646
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Steenwijkerwold
Watertoren Steenwijkerwold
Watertoren Steenwijkerwold
Plaats Steenwijkerwold
Bouwjaar 1931
Hoogte 35,2 m
Inhoud 208 m³
Huidig gebruik buiten gebruik
Monumentnummer 508646

De watertoren in Steenwijkerwold (of Watertoren van Tuk) is gebouwd in 1931 als eerste bouwwerk van de N.V. Waterleidingmaatschappij "Noord Overijssel" naar een ontwerp van ingenieurs van de NV v/h Butzers Beton en Waterbouw. De vormgeven is nauw verwant aan de in dezelfde periode door de Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. (WMO) gebouwde watertorens van Sint Jansklooster en Raalte.

De watertoren heeft een hoogte van 35,2 meter en een betonnen vlakbodem reservoir met een inhoud van 208 m³. De eerste steen werd geplaatst op 6 augustus 1931.

Momenteel is de watertoren niet meer in gebruik. De toren is erkend als rijksmonument.

Zie ookMonumenten in de buurt van Watertoren in Tuk

Hervormde kerk

Oldemarktseweg 94
Steenwijkerwold (Gemeente Steenwijkerland)
Laatgotisch eenbeukig gebouw met iets smaller koor en houten torentje op de westgevel. Het koor met stenen overwelving is het oudste gedeelt..

Baarhuisje

Oldemarktseweg 94A
Steenwijkerwold (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Tweede helft 19de-eeuws baarhuisje, gelegen op de door een haag omringde en via 19de-eeuwse ijzeren toegangshekken tussen baksten..

Werkverschaffingsgebouw

Steenwijkerdiep 71
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit bij de voormalige havenkom van het Steenwijkerdiep staande gebouw is op kosten van Salco Tromp Meesters in 1895 gesticht als ..

Woonhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 12
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1894 voor de houthandelaar D.H. Wicherson van stoomzagerij "de Eikel" gebouwde woonhuis is opgetrokken in een eclectische ..

Herenhuis in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance

Kornputsingel 14
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance, voor de familie J.H. Tromp Meesters gebouwde herenhuis behoort tot de m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Tuk

Foto's (1)