Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Steenwijkerwold

Graf Begraafplaats

Oldemarktseweg 94 A
8341SH Steenwijkerwold (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding Tweede helft 19de-eeuws baarhuisje, gelegen op de door een haag omringde en via 19de-eeuwse ijzeren toegangshekken tussen bakstenen hekpijlers toegankelijke Algemene Begraafplaats die is gelegen rondom de uit de 15de eeuw daterende Hervormde kerk (monumentnummer 34606) in het oudste gedeelte van Steenwijkerwold, dat vroeger Thij heette. De grafmonumenten zijn van lokaal/regionaal belang en voor de bescherming van rijkswege derhalve van ondergeschikt belang. Omschrijving Het baarhuisje heeft bakstenen gevels met een uitgemetselde plint onder een met gegolfde Friese pannen gedekt zadeldak. In de voorste kopgevel bevindt zich een getoogde dubbele deur met aan weerszijden een rond venster met gietijzeren rooster. Boven de entree loopt een getoogde, uitgemetselde rand die is verbonden met de hoeklisenen. In de zijgevels zitten twee gietijzeren roosvensters tussen lisenen. De achtergevel heeft een ronde gevelopening met gietijzeren rooster in de geveltop. Waardering Het karakteristieke baarhuisje en de toegangshekken maken integraal deel uit van de overigens veel oudere kerk en het omringende kerkhof. Derhalve en vanwege de functie heeft het zowel ensemble- als cultuur-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508645
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Steenwijkerwold

Hervormde kerk

Oldemarktseweg 94
Steenwijkerwold (Gemeente Steenwijkerland)
Laatgotisch eenbeukig gebouw met iets smaller koor en houten torentje op de westgevel. Het koor met stenen overwelving is het oudste gedeelt..

Watertoren

Oldemarktseweg 51
Tuk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding De watertoren is in 1931 gebouwd als eerste bouwwerk van de N.V. Waterleidingmaatschappij "Noord Overijssel" naar een ontwerp van..

Hervormde kerk

Steenwijkerweg 159
Willemsoord (Gemeente Steenwijkerland)
Willemsoord. Nederlands hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviers orgel met 7 registers op een windlade uit het begin van de 19e eeu..

Rijksbergplaats voor kunstschatten gebouwd in de bossen bij Paasloo

Paasloregel 77
Basse (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding In 1942 is in opdracht van de Staat der Nederlanden deze rijksbergplaats voor kunstschatten gebouwd in de bossen bij Paasloo. Op ..

Huis met ingezwenkte halsgevel en gewijzigde top en onderpui

Woldpromenade 4
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met ingezwenkte halsgevel. Top en onderpui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Steenwijkerwold