Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werkverschaffingsgebouw in Steenwijk

Nijverheid Industrie

Steenwijkerdiep 71
8331LR Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1895 1992 (verb.)


Beschrijving van Werkverschaffingsgebouw

Inleiding Dit bij de voormalige havenkom van het Steenwijkerdiep staande gebouw is op kosten van Salco Tromp Meesters in 1895 gesticht als werkverschaffingsgebouw voor de "Vereeniging tot bestrijding der bedelarij door werkverschaffing". Het werd oorspronkelijk voornamelijk gebruikt als mattenvlechterij, een functie die het gaandeweg verloor, maar terugkreeg in de jaren 1947-1950. Daarna werd het tot in de jaren tachtig gebruikt als bedrijfsruimte van een vloerbedekkingsfabriek om, na een tijd als gemeentelijke opslagplaats te hebben gediend, in 1992 te worden verbouwd tot horecagelegenheid. Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw heeft een onderbouw van machinale baksteen en een houten bovenbouw onder een met gegolfde Friese pannen gedekt zadeldak. De evenwijdig aan het kanaal lopende lange symmetrische voorgevel heeft een monumentale entreepartij met een zware dubbele deur onder een rondboog met natuurstenen sluitsteen en een brede latei. In de boogtrommel bevindt zich een hardstenen gevelplaat met de tekst: "Geschenk van de heer S. Tromp Meesters aan de Vereeniging tot bestrijding der bedelarij door werkschaffing gebouwd in 1895". Alle overige openingen in de hoog opgaande gevels bevinden zich onder strekse bogen. De twee diepliggende roosvenstertjes zijn van gietijzer, de twee gevelstenen met plaatsingsdatum en de namen van de eerste steenleggers Willem Frederik en Salco Tromp Meesters (kleinzoons van de stichter) bevinden zich onder de vensters aan weerszijden van de entree. De bovenbouw bestaat uit gepotdekselde planken en is bij de verbouwing in 1992 voorzien van vensters. De oorspronkelijk identieke kopgevels hebben een gietijzeren roosvenster in een geveltop van staande planken. In de linker kopgevel zijn nieuwe vensters geplaatst. De achtergevel werd na de verbouwing in 1992 voor een belangrijk deel aan het oog onttrokken door een aanbouw. Tegelijkertijd is ook het oorspronkelijke interieur met de werkruimten en het opzichtersonderkomen met bedsteden linksachter in het gebouw verdwenen. Waardering Ondanks de aantasting op onderdelen van het gebouw door een recent uitgevoerde verbouwing, heeft het pand vanwege de ligging, de oorspronkelijke functie, de zeldzaamheid van het type en de buitengewone architectonische kenmerken zowel stedebouwkundige als zeldzaamheids- en architectuur-historische waarde. Het is tevens van belang voor geschiedenis van Steenwijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508641
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het voormalige Werkverschaffingsgebouw aan het Steenwijkerdiep te Steenwijk

Het werkverschaffingsgebouw aan het Steenwijkerdiep in de Nederlandse plaats Steenwijk werd in 1895 gebouwd ten behoeve van de Steenwijkse Vereeniging tot bestrijding der bedelarij door werkverschaffing.

Het werkverschaffingsgebouw kon gerealiseerd worden dankzij een gift van de houthandelaar Salco Tromp Meesters, die in 1895 overleed.[1] De eerste stenen van het gebouw werden gelegd door zijn twee kleinzonen, Willem Frederik en Salco Tromp Meesters[2]. Een gevelplaat en twee ingemetselde stenen herinneren aan de schenker Salco Tromp Meesters en zijn beide kleinzonen. De vereniging tot bestrijding der bedelarij gebruikte het gebouw als een mattenvlechterij. Ook in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft het nog voor dit doel gediend. Later werd het pand gebruikt door een vloerbedekkingsbedrijf. Sinds 1992 heeft het gebouw een horecafunctie.

Ondanks de ingrijpende wijzigingen van het gebouw door de veranderde functie is het vanwege de oorspronkelijke functie en de architectonische en historische waarde erkend als een rijksmonument.[3]


Monumenten in de buurt van Werkverschaffingsgebouw in Steenwijk

Woonhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 12
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1894 voor de houthandelaar D.H. Wicherson van stoomzagerij "de Eikel" gebouwde woonhuis is opgetrokken in een eclectische ..

Herenhuis in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance

Kornputsingel 14
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance, voor de familie J.H. Tromp Meesters gebouwde herenhuis behoort tot de m..

Herenhuis in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance

Kornputsingel 16
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance gebouwde herenhuis behoort tot de meest representatieve woonhuizen aan de..

Herenhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 18
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19de-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesl..

Herenhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 20
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19de-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werkverschaffingsgebouw in Steenwijk

Foto's (1)