Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis van meubelmakerij "Gebr. Monsieur" in Steenwijk

Gebouw

Neerwoldstraat 3
8331JX Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1894
Architect: B. Rouwkema Rouwkema 1894 B. Rouwkema


Beschrijving van Pakhuis van meubelmakerij "Gebr. Monsieur"

Inleiding Het pakhuis is in 1894 gebouwd voor de meubelmakerij Gebr. Monsieur, een bedrijf dat van 1840 tot in de jaren zeventig in Steenwijk was gevestigd. Het is gebouwd naar een ontwerp van de Steenwijker architect B. Rouwkema, die in de decennia rond de eeuwwisseling veel nog bestaande panden in Steenwijk heeft ontworpen. Omschrijving Het pakhuis heeft een slanke voorgevel en omvat vier bouwlagen met een zolderverdieping onder een met pannen gedekt, afgeknot zadeldak. Het pand is op de begane grond voorzien van rechtgesloten dubbele inrijdeuren. De drie verdiepingen hebben een identieke gevelindeling, bestaand uit een dubbele laaddeur met aan weerszijden een rond gietijzeren venster met kalkzandsteen in de omlijsting. De ronde vensters en de laaddeuren met hijsbalk op de zolderverdieping zijn kleiner dan de gevelopeningen in de overige bouwlagen. De geveltop van de symmetrische voorgevel is voorzien van een deklijst en wordt bekroond door een kleine tuit met smeedijzeren decoratie. De zijgevels zijn voorzien van ronde venstertjes en muurankers. Waardering Het pakhuis is een mooi en gaaf voorbeeld van een type gebouw dat in deze karakteristieke, 19e-eeuwse vorm zeldzaam is geworden. Vanwege zijn typologische bijzonderheid en oorspronkelijke functie heeft het pand zowel architectuur-historische betekenis als cultuur-historische waarde voor Steenwijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508640
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis van meubelmakerij "Gebr. Monsieur" in Steenwijk

Grote of Sint-Clemenskerk

Kerkstraat 22
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Grote of St. Clemenskerk. Ruime laatgotische driebeukige hallenkerk waarvan de bouwgeschiedenis zich schijnt uit te strekken van omstreeks ..

Grote of Sint-Clemenskerk, toren

Kerkstraat 24
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Toren van de Grote of St. Clemenskerk. De hoge spits is een repliek uit 1913-1915 van de in de Spaanse tijd verwoeste. In de toren een mecha..

Huis met afgeknotte gevel met zandstenen banden en beeldhouwwerk in het fries en met gewijzigde onderpui

Kerkstraat 1
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met afgeknotte gevel met zandstenen banden en beeldhouwwerk in het fries. Gevelstenen anno 1650. Onderpui gewijzigd.

Woonhuis in neo-renaissancestijl met Art Nouveau-details

Markt 24
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding In opdracht van landbouwer R. Spijkervet gebouwd woonhuis. Het huis is gebouwd naar een ontwerp van de architecten Voerman en Mol..

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 20
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis van meubelmakerij "Gebr. Monsieur" in Steenwijk

Foto's (1)