Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Woonhuis

Kornputsingel 36
8331JV Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beƫindigd door een kroonlijst. Omschrijving Vier-assig pand met sobere lijstgevel met gepleisterde plint, hoeklisenen en houten kroonlijst en gedekt door een met pannen belegd schilddak. Vensters met sluitsteen in de segmentbogen en een nieuwe deur met bovenlicht. De ruimte-indeling en de kap met dakkapel van het tot kantoor verbouwde pand zijn na een brand in 1951 geheel gewijzigd. Waardering Het pand maakt deel uit van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508634
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 30)

Kornputsingel 34
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesl..

Vrijzinnig-Hervormde kerk Voorm. Vrijzinnig-Hervormde kerk (sinds 1990: uitvaartcentrum)

Kornputsingel 40
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het op 25 september 1898 ingewijde pand in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance is gebouwd als kerk voor de Vereniging van V..

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 32)

Kornputsingel 32
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de geslo..

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 26)

Kornputsingel 28
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de geslo..

Dubbel herenhuis, rechterhelft

Kornputsingel 44
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde zes assen brede dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, wa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Foto's (1)