Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Woonhuis

Kornputsingel 18
8331JT Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19de-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beƫindigd door een kroonlijst. Omschrijving Herenhuis met gepleisterde plint, hoeklisenen met diamantkoppen en gevelaccenten van kalkzandsteen. Entree met niet originele deur in portiek, vensters onder strekken met sluitsteen en een houten dakkapel. Pannengedekt schilddak. Het interieur verkeert nog maar voor een deel in oorspronkelijke staat. De originele paneeldeuren met profiellijsten zijn grotendeels bewaard gebleven. In de gang bevindt zich de enig overgebleven in stucwerk uitgevoerde decoratie, alsmede de originele marmeren vloertegels. De trap naar de verdieping is voorzien van een zware houten trappaal en gietijzeren stijlen en in trappenhuis en toilet bevinden zich gietijzeren roosvensters. Waardering Het pand maakt deel uit van een gave laat 19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508626
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Herenhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 20
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19de-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesl..

Herenhuis in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance

Kornputsingel 16
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance gebouwde herenhuis behoort tot de meest representatieve woonhuizen aan de..

Herenhuis in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance

Kornputsingel 14
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance, voor de familie J.H. Tromp Meesters gebouwde herenhuis behoort tot de m..

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 24)

Kornputsingel 24
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de geslo..

Woonhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 12
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1894 voor de houthandelaar D.H. Wicherson van stoomzagerij "de Eikel" gebouwde woonhuis is opgetrokken in een eclectische ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Foto's (1)