Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel herenhuis, rechterhelft in Steenwijk

Woonhuis

Kornputsingel 44
8331JV Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1880 waarsch. 1896 (verb.)


Beschrijving van Dubbel herenhuis, rechterhelft

Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde zes assen brede dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, waarvan de even zijde is gebouwd op de voormalige, in de jaren zeventig van de 19e eeuw geslechte stadswallen en waarvan de achterzijde grenst aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. Kornputsingel 44 vormt één geheel met het eveneens beschermde pand Kornputsingel 46 Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een souterrain en twee bouwlagen onder een met opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt, afgeknot schilddak. De door middel van lisenen gelede voorgevel met zware, geprofileerde kroonlijst aan het entablement heeft gevelopeningen binnen profiellijsten met afgeronde bovenhoeken. De entree bevindt zich in de buitenste gevel-as en is voorzien van de originele paneeldeuren. De interieurs van beide woningen verkeren niet meer in originele staat. Nr. 44 heeft nog wel de oorspronkelijke paneeldeuren en vensters met vensterbanken en binnenluiken in de voorkamers van de suites in beide bouwlagen. De originele trap is voorzien van gesneden balusters. Waardering Het relatief sobere, maar stilistisch gave pand heeft een goed bewaard exterieur dat deel uitmaakt van een gave laat 19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maken ze architectuur-historisch van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508623
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel herenhuis, rechterhelft in Steenwijk

Dubbel herenhuis, linkerhelft

Kornputsingel 46
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, waarvan de even zi..

Vrijzinnig-Hervormde kerk Voorm. Vrijzinnig-Hervormde kerk (sinds 1990: uitvaartcentrum)

Kornputsingel 40
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het op 25 september 1898 ingewijde pand in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance is gebouwd als kerk voor de Vereniging van V..

Herenhuis in eclectische stijl

Kornputsingel 36
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de geslo..

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 30)

Kornputsingel 34
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesl..

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 32)

Kornputsingel 32
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de geslo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)