Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bergplaats voor rijtuigen in Steenwijk

Gebouw

Gasthuisstraat 28
8331JP Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1904-'05 1905 1904-'05
Architect: H. Aberson en Zn. Aberson 1905 H. Aberson en Zn.


Beschrijving van Bergplaats voor rijtuigen

Inleiding De bergplaats voor rijtuigen is in 1904-1905 gebouwd voor landbouwer R. Spijkervet naar een ontwerp van de Steenwijker architect H. Aberson en Zn. Het pand is een fraai voorbeeld van een mengvorm van neo-renaissance en art nouveau en heeft dezelfde architectonische kenmerken als de stalhouderij Kalverstraat 11 (STW073) dat in dezelfde jaren voor deze opdrachtgever is gebouwd. Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder een met bouletpannen gedekt, afgeknot schilddak. De symmetrische voorgevel met hoger opgaande middentravee wordt gedomineerd door de brede,getoogde inrijdeuren met beslag en koperen sluitwerk en met getraceerde vensters en golvende houten banden. Op de tweede bouwlaag bevindt zich een dubbele rechtgesloten laaddeur met gebogen venstertraceringen onder hardstenen latei en aan weerszijden een samengesteld venster met twee ramen met boogtraceringen van verschillende hoogte onder lateien en overspanningsboog. In de uitgemetselde geveltop met kraagstenen is een vergelijkbare, iets kleinere dubbele laaddeur te vinden onder een korfboog met baksteenmozaïek in de boogtrommel. De gootlijst steunt op kleine, gesneden consoles, waartussen tegeltjes van granito. De zinken dakkapelletjes zijn voorzien van een rond venstertje en een pironbekroning. De oorspronkelijk puntige top (zie STW073) is afgeplat. De gevel wordt verlevendigd door speklagen in contrasterende kleur en twee paardekoppen. Een gevelsteen rechts van de inrijdeuren vermeldt onder meer het bouwjaar van het pand. De gevel van het koetshuis maakt deel uit van een gesloten straatwand en kan vanwege zijn directe verwantschap met de stallen in de Kalverstraat (STW073)worden beschouwd als onderdeel van een complex. Waardering Door typologie en functie heeft het pand belangrijke historische en zeldzaamheidswaarde, vanwege de gaafheid van stijl en detaillering van de gevel is het tevens architectuur-historisch belang en als onderdeel van een gesloten straatwand is het stedebouwkundig van betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bergplaats voor rijtuigen in Steenwijk

Bakstenen poortje met natuurstenen bekroning

Gasthuisstraat 21
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Bakstenen poortje met natuurstenen bekroning XVIII.

Pand met gepleisterde ingezwenkte halsgevel met natuurstenen bekroning

Gasthuisstraat 15
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Pand met gepleisterde ingezwenkte halsgevel met natuurstenen bekroning.

Verdiepingloos pandje met bakstenen gevel met dubbele opengeklampte deur onder drie schilddaken (vormt een geheel met nr. 7, was mog. een werkplaats)

Gasthuisstraat 9
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Wat uiterlijk betreft midden 19e-eeuws aandoend, doch te oordelen naar de bouwsporen via de 18e eeuw te herleiden tot vermoedelijk zelfs de ..

Woonhuis met bakstenen gevel en rechte kroonlijst met consoles en panelen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 9)

Gasthuisstraat 7
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
In aanleg vermoedelijk 18e-eeuws of ouder, maar wat betreft het huidige voorkomen tweede helft 19e-eeuws onderkelderd woonhuis op rechthoeki..

Stalhouderij annex pakhuis

Kalverstraat 11
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het voor een stalhouderij met paardestallen voor tuigpaarden bestemde pand is in 1904-1905 gebouwd voor landbouwer R. Spijkervet ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bergplaats voor rijtuigen in Steenwijk

Foto's (1)