Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde kerk, pastorie in Steenwijk

Kerkelijk Gebouw

Onnastraat 12
8331HM Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Doopsgezinde kerk, pastorie

Inleiding Het van omstreeks 1875 daterende herenhuis is gebouwd als pastorie bij de ernaast staande, uit 1828 daterende Doopsgezinde kerk (RM nummer 34592). Het huis, dat een gave 19e eeuwse voorgevel bezit, onderscheidt zich qua vormgeving en detaillering in niets van de in die periode gangbare eclectische woonhuisarchitectuur. Omschrijving De pastorie heeft een vier-assige voorgevel met luiken in de gepleisterde plint en een verdieping onder met Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. De originele zesruits schuifvensters en de vleugeldeur met hardstenen drempel, stolpnaald en bovenlicht met middenstijl zijn licht getoogd en voorzien van profiellijsten met afgeronde bovenhoeken en lekdorpels met kleine hoekconsoles. De gevel wordt beƫindigd door een gepleisterd entablement met ver uitkragende, geprofileerde houten kroonlijst. De rechter zijgevel heeft rechtgesloten vensters en een deur met bovenlicht, alsmede staafankers ter hoogte van de balklaag. De gevel is op de parterre gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Het huis is door middel van een dito gepleisterd tussenlid met plat dak verbonden met de vermaning. In de gepleisterde achtergevel een uit de jaren dertig daterende stalen deur- en vensterpartij, alsmede een originele houten deur met roedenverdeling in het bovenlicht. Het interieur is nog voor een deel in oorspronkelijke staat. In de gang bevindt zich een originele tochtdeur met gefacetteerd glas binnen een roedenverdeling. De voorste ruimte rechts van de entree is tevens toegankelijk via de deur in de zijgevel. Deze en de daarachter liggende ruimte werden oorspronkelijk gebruikt als portaal en vergaderruimte voor de kerkeraad. Waardering De pastorie is een mooi en vrij gaaf voorbeeld van karakteristieke, representatieve woonhuisarchitectuur in een sobere eclectische bouwstijl, waardoor het beeldbepalende pand van architectuur-historisch belang is. Vanwege de oorspronkelijke functie is het cultuur-historisch van belang en door de situering in een vrijwel gesloten gevelwand in de oude binnenstad is het bovendien stedebouwkundig van betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doopsgezinde kerk, pastorie in Steenwijk

Woonhuis met gevel in eenvoudige Art Nouveau-stijl

Onnastraat 14
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit in 1907 gebouwde woonhuis heeft een heel karakteristieke, in een eenvoudige art nouveau stijl uitgevoerde "voorzetgevel" van ..

Doopsgezinde kerk

Onnastraat 10
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Sobere, vroeg 19e eeuwse Doopsgezinde Vermaning (datumsteen 28 junij 1828), op rechthoekige plattegrond. Het gebouw dat aan de voorgevel got..

Groot sober rechthoekig pand met kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Onnastraat 9
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Groot sober rechthoekig pand met kroonlijst. Voordeur met pilasteromlijsting.

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 56
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 52
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)