Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met gevel in eenvoudige Art Nouveau-stijl in Steenwijk

Woonhuis

Onnastraat 14
8331HM Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Woonhuis met gevel in eenvoudige Art Nouveau-stijl

Inleiding Dit in 1907 gebouwde woonhuis heeft een heel karakteristieke, in een eenvoudige art nouveau stijl uitgevoerde "voorzetgevel" van verblendsteen, een gladde strengperssteen in heldere kleuren, die met name in het eerste decennium van de 20e eeuw veel werd gebruikt. Omschrijving Het twee bouwlagen tellende pand onder met pannen gedekt zadeldak heeft een gave, op de parterre drie travee├źn smalle voorgevel van verblendsteen in oranje met accenten in diverse andere kleuren en een gepleisterde plint. De originele deur met bovenlicht is voorzien van een fronton, gecanneleerde pilasters, smeedijzeren art nouveau raamijzers en een gietijzeren deurgreep met brievengleuf. De twee vensters in beide bouwlagen zijn rechtgesloten onder lateien en segmentbogen met handgeschilderde tegeltableaus in de boogtrommels en zijn voorzien van geprofileerde onderdorpels met hoekblokken met diamantkop. De geveltop staat op aanzetten van zware kraagstenen en heeft een geprofileerde deklijst, een uitgemetselde, trapvormige bekroning en aanzetstukken rondom een zoldervenster. Dit venster staat onder een rondboog met handgeschilderd tegeltableau in de boogtrommel. De andere gevels van het huis zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Een deels vernielde, door de Amsterdamse firma Bouvy vervaardigde gevelplaat van zwart glas in de voorgevel vermeldt de datum van de eerste steenlegging, 14 september 1907. Van het interieur is op de trap na niets van belang bewaard gebleven. Waardering Het pand is van architectuur-historische waarde vanwege de voorgevel met de voor vroeg 20e eeuwse woonhuisarchitectuur karakteristieke vormgeving en materiaalgebruik. Het pand is tevens van waarde als gaaf en beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand in de binnenstad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508619
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met gevel in eenvoudige Art Nouveau-stijl in Steenwijk

Doopsgezinde kerk, pastorie

Onnastraat 12
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het van omstreeks 1875 daterende herenhuis is gebouwd als pastorie bij de ernaast staande, uit 1828 daterende Doopsgezinde kerk (..

Doopsgezinde kerk

Onnastraat 10
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Sobere, vroeg 19e eeuwse Doopsgezinde Vermaning (datumsteen 28 junij 1828), op rechthoekige plattegrond. Het gebouw dat aan de voorgevel got..

Groot sober rechthoekig pand met kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Onnastraat 9
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Groot sober rechthoekig pand met kroonlijst. Voordeur met pilasteromlijsting.

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 56
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 52
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)