Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats in Den Ham

Graf Begraafplaats

Vroomshoopseweg 3
7683RH Den Ham (gemeente Twenterand)
Overijssel

Bouwjaar: 1840


Beschrijving van Joodse begraafplaats

Inleiding ISRAELITISCHE BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1840. Het driehoekige, door een haag omgeven terrein (ca 400 m2) ligt direct aan een van de toegangswegen naar Den Ham en wordt daarvan gescheiden door de haag. Op de begraafplaats staan vijf grafstenen en hoge bomen. Het hek, centraal in de brede westzijde, geeft toegang tot een pad. Omschrijving BEGRAAFPLAATS op een driehoekig terrein met hoge eikebomen en geheel omgeven door een beukenhaag. Smeedijzeren toegangshek met daarachter een hol pad. Er bevinden zich vijf grafstenen op de begraafplaats waarvan er één uitsluitend een Nederlands opschrift heeft terwijl de andere van zowel Nederlandse als Hebreeuwse teksten zijn voorzien. De oudste grafsteendateert uit 1868. Waardering Begraafplaats van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als geloofsuiting van de joodse gemeente in Den Ham - als ensemble van grafstenen en landschappelijke elementen - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de oorspronkelijke staat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508610
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Joodse begraafplaats Den Ham
Huidige straat Mageler Es
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1840
Aantal grafstenen alleen gedenkteken
Toegankelijkheid Vrij toegankelijk
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Nieuwe Joodse begraafplaats Den Ham
Joodse begraafplaats Den Ham (nieuw).jpg
Huidige straat Vroomshoopseweg
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1868
Aantal grafstenen 5
Toegankelijkheid Vrij toegankelijk
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Den Ham kende in haar geschiedenis twee Joodse begraafplaatsen. De oudste lag aan de Mageler Es. Hier zijn geen grafstenen meer aanwezig. De begraafplaats werd gesticht in 1840. De begraafplaats wordt gemarkeerd door een steen met de tekst Joodse Begraafplaats, gevolgd door de letters תנצבה, (TNTBH) hetgeen staat voor Tijeh Nisjmato Tseroera Bitsoer Hachajim (zijn/ haar ziel gebundeld in de bundel [der zielen] des levens).

De nieuwe Joodse begraafplaats aan de Vroomshoopseweg is landelijk gelegen aan de doorgaande weg N341. Ze zou zijn gesticht in 1868. De oudste grafsteen van de in totaal vijf stamt inderdaad uit dat jaar. Twee grafschriften zijn in het Hebreeuws, twee in het Nederlands en één is tweetalig. De begraafplaats werd in 2005 opgeknapt.

De kleine joodse gemeenschap van Den Ham viel onder Ommen, wat de rang van bijkerk had. In 1869 waren er in Ommen 72 Joodse inwoners en dat aantal is inclusief de Joden van Den Ham. Ommen heeft een eigen Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat. Of de begraafplaatsen in Den Ham een privébezit waren, of dat ze zijn aangelegd vanwege de te grote afstand naar Ommen, is niet bekend.

De grafstenen van de nieuwe Joodse begraafplaats zijn geïnventariseerd in het Stenen Archief.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats in Den Ham

Boerenschuur

Esweg 2
Den Ham (Gemeente Twenterand)
Boerenschuur. Dak met riet en pannen gedekt, terugliggende baanderdeuren. Gevels met baksteen en hout. Tegen een der eindgevels lage met pan..

Nederlands Hervormde Kerk, zaalkerk

Brink 4
Den Ham (Gemeente Twenterand)
N.H. Kerk. Zaalkerk uit 1840, in 1956 gerestaureerd. Preekstoel (XVIIc). Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1841 gemaakt door J.C. Scheuer..

Kerktoren

Grotestraat 1
Den Ham (Gemeente Twenterand)
TOREN. Forse gotische toren van vier geledingen met tentdak, blijkens cartouche boven de ingang in 1607 hersteld, onlangs gerestaureerd. Seg..

Pand zonder verdieping onder omlopend, met pannen gedekt schilddak

Grotestraat 4
Den Ham (Gemeente Twenterand)
Pand zonder verdieping onder omlopend, met pannen gedekt schilddak, gebouwd in 1842. Het middendeel van de gevel is als een dakkapel hoger o..

Woning met kroonlijst

Grotestraat 47
Den Ham (Gemeente Twenterand)
Woning met kroonlijst. In de voorgevel vier 8-ruitsschuiframen; middenpartij, waarin deurkozijn met van panelen voorziene deur, versierd bov..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats in Den Ham