Meer dan 63.000 rijksmonumenten

IJskelder gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder, bij Veldzicht in Vinkenbuurt

Balkerweg 81
7739PT Vinkenbuurt (gemeente Ommen)

Bouwjaar: ca. 1819 1819 ca. 1819

Beschrijving van IJskelder gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder, bij Veldzicht

Inleiding IJSKELDER gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder. De kelder maakte deel uit van de voormalige bedelaarskolonie die in 1819 op de Ommerschans gesticht werd en later van het gesticht `Veldzicht', iets ten noorden van de Ommerschans. Omschrijving IJskelder met een ronde plattegrond onder een bakstenen koepelgewelf. De koepel is afgedekt met aarde en vormt een kunstmatige heuvel. De ingangspartij (N) bestaat uit een bakstenen frontmuur met vleugels, daarbinnen een houten deur onder een rondboog. Waardering IJskelder van algemeen cultuur-en architectuurhistorisch belang vanwege: - de oorspronkelijke functie - de typologie - de relatie met de vroegere bedelaarskolonie en het latere gesticht 'Veldzicht' - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)