Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie grafmonumenten in Vilsteren

Graf Begraafplaats

Vilsterseweg 12
7734PD Vilsteren (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Drie grafmonumenten

Inleiding Drie GRAFMONUMENTEN en een zerk van de familie Pathuis Cremers op de begraafplaats ten oosten van de kerk in de kern van Vilsteren. De begraafplaats is sinds 1890 in gebruik en gesticht door de familie Pathuis Cremers, de bewoners van het nabijgelegen Huis Vilsteren. Twee grafmonumenten zijn vervaardigd in gietijzer door de firma Nering Bögel uit Deventer. De begraafplaats zelf is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Drie grafmonumenten; twee van gietijzer, één van n atuursteen en een natuurstenen zerk. Het meest linker graf bestaat uit een taps toelopende ijzeren sokkel met festoenen waarop een kruis geplaatst is. Op de sokkel staat aan de ene zijde: "Mr. Michael Helmich" en aan de andere zijde: "overleden den 11 maart 1835 in den ouderdom van 81 jaren". Voor de sokkel ligt een natuurstenen zerk met de inscriptie: "Catharina Maria Arnolda van Sonsbeek geb. Akerma, Geb. den 16 Mey 1797, Overleden den 13 February 1836". Daarnaast een graf bestaande uit een gietijzeren zerkvormige onderbouw met medaillons, waarop een rechthoekige sokkel met een groot kruis. Op de sokkel staat" "Bid voor de ziel van zaliger" en aan de andere zijde: "Bidt voor de ziel van zaliger vrouwe". Het graf is van Mr. Petrus Franciscus Helmich en zijn vrouw. Op de zerkvormige onderbouw is de volgende tekst aangebracht: " Mr Petrus Franciscus Helmich geboren te Zwolle den 17 November 1790, overleden te Gildehaus den 9 Februarij 1860, dat hij ruste in vrede". Op de andere zijde staat: "Anna Margaretha Elisabeth Akerma, wed. van Mr Petrus Franciscus Helmich, geboren te Groningen den 14 Februarij 1776, overleden te Zwolle den 17 Januarij 1871, dat zij ruste in vrede". Het derde, hardstenen graf heeft rechthoekig basement met de tekst: "Mr Henricus Allardus Helmich, te Vilsteren, geb. 19 Juni 1825, overl. 30 December 1884, hij ruste in vrede". Op het basement is een taps toelopende schacht geplaatst met een klein kruis. Waardering Drie grafmonumenten van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de relatie met de geschiedenis van het nabijgelegen huis Vilsteren - vanwege de situering nabij de kerk in het beschermde gezicht - als waardevol ensemble op de begraafplaats - als voorbeelden van gietijzeren grafmonumenten uit de fabriek van Nering Bögel - vanwege de gaafheid van de objecten (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508603
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie grafmonumenten in Vilsteren

St. Willibrorduskerk

Vilsterseweg 12
Vilsteren (Gemeente Ommen)
St.Willibrordus, 1897, J.W.Boerbooms. Neogotische pseudobasiliek met toren, waarvan de klokkeverdieping in iedere gevel een nis met manswerk..

Groothof

Vilsterseweg 15
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Groothof. Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak, aan de voorzijde in jaarankers gedateerd 17868 aan de achterzijde 1888. Voorgevel met v..

Vilsteren: historische tuin- en parkaanleg

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl en formele stijl radiaalsg..

Vilsteren: koetshuis

Vilsterseweg 17
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 3: Voormalig KOETSHUIS. In 1886 werd dit gebouw neergezet door het echtpaar Wilhelmus Cremers en Johanna Helmich. H..

Vilsteren: koestal

Vilsterseweg 16
Vilsteren (Gemeente Ommen)
Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL. KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)