Archem: dienstwoning in Lemele

Beukenallee 1
8148PG Lemele (gemeente Ommen)

Beschrijving van Archem: dienstwoning

Inleiding DIENSTWONING behorend bij het Huis Archem. Het pand is tegelijk met de (oorspronkelijk) identieke, tegenoverliggende dienstwoning rond 1923 gebouwd in een sobere Traditionalistische bouwstijl. De dienstwoning ligt aan de ten zuidoosten van het huis Archem lopende allee. Omschrijving Woonhuis over één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak met op de nok een gemetselde schoorsteen. De geveltop is langs de dakrand voorzien van vlechtingen. De vensters zijn voorzien van roedenverdeling en luiken. Voorgevel (W) met deur onder een vierruits bovenlicht en strek. Ernaast en in de geveltop een rechtgesloten staand schuifvenster onder strek. Linker zijgevel (N) met een risalerend deel waarin een klein venster onder een verlengd dakschild. Waardering Dienstwoning van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de traditionalistische bouwstijl - als onderdeel van het gebied rond de buitenplaats Archem - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)