Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis "Hoeve Bargsigt" in Ommen

Kasteel Buitenplaats

Hammerweg 44
7731AK Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1924
Architect: F.A. Eschauzier


Beschrijving van Landhuis "Hoeve Bargsigt"

Inleiding Het LANDHUIS "Hoeve Bargsigt" is in opdracht van mevrouw E.C. Andree Wiltens in 1924 gebouwd naar ontwerpen van T.A. Eschauzier. Deze architect wordt beschouwd als een van de voormannen van de bouwtrant waarin wordt terug gegrepen naar traditionele vormen en materialen. Deze villa is daar een voorbeeld van (het steile zadeldak, de luidklok) en vertoont bovendien invloeden uit de boerderijbouw (rieten kap, baandervormige openingen). In 1936 heeft onder leiding van Eschauzier een uitbreiding plaatsgevonden waarbij aan de zuid-westzijde van het op een L-vormige plattegrond gebouwde huis een lange rechthoekige vleugel werd aangebouwd. De tuin is aangelegd door Mien Ruys. Hierin is opgenomen een gemetseld prieel gedekt met een kegelvormig rieten dak en een pergola van siermetselwerk. In 1990 heeft de villa een ingrijpende verbouwing ondergaan waarbij hij in twee woningen is opgedeeld. Omschrijving Villa onder een samengesteld rietgedekt dak, opgetrokken in wit gepleisterde baksteen. Op het dak staat een dubbele schoorsteen waartussen een luidklok heeft gehangen. In de zuidgevel bevindt zich een inspringende veranda gedragen door Dorische zuilen met daarboven een balkon met een ijzeren balustrade. In de lange vleugel aan de zuid/westzijde bevindt zich een doorgangspoort met beslagen deuren in de gevel aan de zuidzijde. Op het dak zijn verschillende ooglidvensters geplaatst. Waardering Landhuis van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege het ontwerp van Eschauzier - vanwege de traditionalistische bouwstijl met kenmerken van de boerderijbouw (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508601
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis "Hoeve Bargsigt" in Ommen

Besthmenermolen

Hammerweg 59A
Ommen
Korenmolen aan de oostzijde van de weg naar Nijverdal. Beltkorenmolen uit 1862 bestaande uit een achtkante, uit hout opgetrokken en met riet..

Het Laar: koetshuis

het Laar 3
Ommen
Omschrijving KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een schuin geplaatst koetshuis gebouwd in opdracht van A. Sandberg in 1843 (zie gevel..

Het Laar: hoofdgebouw

Het Laar 2
Ommen
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Het Laar). Het in oorsprong 18de-eeuwse blokvormig huis van vijf travee├źn is in 1850 verbouwd en uitgebreid me..

Het Laar: historische tuin- en parkaanleg

Het Laar 2
Ommen
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Het Laar. De gaaf bewaarde vroeg 18de-eeuwse structuur heeft e..

Het Laar: tuinbank

Het Laar 2
Ommen
Omschrijving TUINBANK. Terzijde van het huis aan het voorplein staat een prieelvormige halfronde tuinbank in neo-Pompejaanse/classicistis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis "Hoeve Bargsigt" in Ommen