Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gereformeerde kerk in Ommen

Kerkelijk Gebouw

Bouwstraat 17
7731CP Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1932
Architect: B.W. Plooij


Beschrijving van Gereformeerde kerk

Inleiding Gereformeerde KERK in 1932 naar ontwerp van B. V. Plooy gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur. De kerk ligt iets buiten het oude centrum van Ommen. De aanbouw van later datum is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder in elkaar geschoven zadeldaken, gedekt met grijze Hollandse pannen. De vierkante toren is in de oksel van het dwarsschip aangebouwd (Z) en wordt door middel van platt e tussenleden met natuurstenen sierbanden met het kerkgebouw verbonden. De toren heeft een binnen de gootlijn geplaatst tentdak, eveneens gedekt met grijze Hollandse pannen. Aan de dakvoet zijn waterspuwers bevestigd. De gevels zijn voorzien van lichtspleten, galmgaten en wijzerplaten. In de voet van de toren is een dubbele deur geplaatst. De voorgevel (O) van het kerkgebouw wordt beƫindigd door hoeklisenen onder natuurstenen afdekplaten. De centraal geplaatste entree heeft een gemetselde omlijsting met daarboven de tekst "geref. kerk". Aan weerszijden daarvan bevinden zich drie staande vensters met glas-in-lood. Boven de entree zijn twee lange verticale bandvensters geplaatst, geflankeerd door twee kortere. In de noordelijke oksel van de kerk een plat afgedekt bouwdeel met voor een deel natuurstenen sierbanden en een dubbele deur met daarboven drie smalle staande vensters, eindigend in natuurstenen blokken. De eindgevels van de kruisarmen zijn voorzien van staande vensters met glas-in-lood en daarboven vier verticale bandvensters als in de voorgevel. De achtergevel van de kerk heeft een deur onder een bovenlicht met aan weerszijden liggende zesruits vensters. Daarboven vier verticale bandvensters als omschreven. In het interieur van de kerk een paraboolvormig met hout bekleed plafond en twee hangende balkons. Het bankenplan en de houten preekstoel zijn uit de bouwperiode. Waardering Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als uiting van de Gereformeerde ge meenschap in Ommen - vanwege de zakelijke baksteenarchitectuur en de karakteristieke typologie van Gereformeerde kerken uit de interbellum periode - als beeldbepalend element - vanwege de redelijke mate van gaafheid van ex- en interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508600
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gereformeerde kerk in Ommen

Brigitta

Kerkplein 2A
Ommen
N.H. KERK. De laatgotische kerk bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdbeuk, een noordbeuk met rechte sluiting, een uitbouw aan de zuidzi..

De Lelie

Molenpad 7
Ommen
MOLEN 'de Lelie'. Achtkante met riet gedekte stellingkorenmolen op een achtkante stenen ondervoet. Gevelsteen 1846.

Den Oordt

Den Oordt 7
Ommen
De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Stadhuis

Markt 1
Ommen
Stadhuis. Rechthoekig gebouw onder schilddak met dakruiter, 1828; aan de Vechtzijde na de oorlog aanzienlijk uitgebreid.

De Konijnenbelt

Zwolseweg 5
Ommen
Windkorenmolen. Hoge achtkantige bovenkruier met stelling (1806) onder- en tussenstuk van hout; bovenstuk en kap met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner