Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur met gepotdekselde wanden onder een met grijze muldenpannen gedekt schilddak in Witharen

Boerderij

Balkerweg 60
7738PB Witharen (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Schuur met gepotdekselde wanden onder een met grijze muldenpannen gedekt schilddak

Omschrijving SCHUUR met gepotdekselde wanden onder een met grijze muldenpannen gedekt schilddak. In de voorgevel (O) een dubbele en een enkele deur. In de zijgevel (Z) vijf vensters. Waardering Schuur van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het boerenerf met een hoge ensemblewaarde - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508599
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Schuur met gepotdekselde wanden onder een met grijze muldenpannen gedekt schilddak in Witharen

Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode hollandse pannen gedekt samengesteld dak

Balkerweg 60
Witharen (Gemeente Ommen)
Omschrijving BOERDERIJ opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. De voorgevel (O..

Bakhuis opgetrokken in baksteen onder een met grijze muldenpannen gedekt zadeldak

Balkerweg 60
Witharen (Gemeente Ommen)
Omschrijving BAKHUIS opgetrokken in baksteen onder een met grijze muldenpannen gedekt zadeldak. Voorgevel (Z) met rechtgesloten deur, zijg..

Ommerschans

Balkerweg 75
Vinkenbuurt (Gemeente Ommen)
Ommerschans. Gedeelten van de grachten en wallen van een in de jaren 1623-1628 aangelegd gebastionneerd vierkant, dat in 1741 werd verbeterd..

IJskelder gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder, bij Veldzicht

Balkerweg 81
Vinkenbuurt (Gemeente Ommen)
Inleiding IJSKELDER gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder. De kelder maakte deel uit van de voorma..

Ammerschans

Balkerweg 84
Vinkenbuurt (Gemeente Ommen)
Ammerschans. Gaaf voorbeeld van een in Drenthe en Overijssel in de eerste helft van de 19e eeuw geliefd type deftig vrijliggend huis, in ged..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur met gepotdekselde wanden onder een met grijze muldenpannen gedekt schilddak in Witharen

Foto's (3)