Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode hollandse pannen gedekt samengesteld dak in Witharen

Balkerweg 60
7738PB Witharen (gemeente Ommen)

Bouwjaar: 1850-1880

Beschrijving van Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode hollandse pannen gedekt samengesteld dak

Omschrijving BOERDERIJ opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. De voorgevel (O) heeft een sterk risalerende, twee bouwlagen tellende middenpartij onder een schilddak. Hierin is een deur met bovenlicht en aan weerszijden daarvan een hoog meerruits venster met luiken geplaatst. In de beide zijgevels van het risaliet bevindt zich eenzelfde meerruits venster. Boven deze vijf gevelopeningen zijn op de verdieping direkt onder de dakrand vijf vierruits vensters geplaatst. In de terugliggende delen van de voorgevel is aan beide zijden een zesruits venster met een luik geplaatst. In de linker zijgevel (Z) bevindt zich een terugliggende baander met een vertikaal geleed bovenlicht onder een segmentboog. Verder in de gevel een staldeur en -venster. De rechter zijgevel heeft een zesruits venster, een staldeur en -venster. In de achtergevel (W) zijn drie staldeuren en twee gietijzeren stalvensters onder rondbogen geplaatst. Het dak boven deze gevel is afgewolfd. De aangebouwde schuur onder een wolfdak heeft aan de voorzijde (O) een rechtgesloten baander, een staldeur en -venster. In de achtergevel (W) is een tweede baander geplaatst. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de bijzondere typologie met een opgehoogd voorhuis - als hoofdonderdeel van het boerenerf met hoge ensemblewaarden - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)