Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak in Ommen

Boerderij

Baron van Pallandtlaan 2
7731PK Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak

Omschrijving SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak. De gepotdekselde gevels worden ingedeeld door enkele recht gesloten (deels gewijzigde) vensters en deuren; in de geveltop van de voorgevel een hooiluik met 16-ruits bovenlicht. Waardering Schuur van algemeen belang: - als onderdeel van het ruimtelijk en visueel gave complex - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508594
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak in Ommen

Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving BOERDERIJ op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Het dak heeft boven het bedrijfsged..

Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak. De gemetselde gevels zijn aan de kopse zijden grotendeels bescho..

Wilmers

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving Vijfroedige HOOIBERG onder rietgedekt tentdak, met later dichtgezette gepotdekselde gevels waarin enkele kleine vensters. Waa..

Boerderij onder laag rieten schilddak; onderschoer. De vensters hebben kalf, roedenverdeling en halve luiken

Baron van Pallandtlaan 1
Ommen
Boerderij onder laag rieten schilddak; onderschoer. De vensters hebben kalf, roedenverdeling en halve luiken, XVIII/XIX.

Landgoed Eerde: tuinmanswoning

Kruupweg 3
Ommen
Omschrijving onderdeel 12: TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Eerde. De dwarslaan voor de huisplaats wordt aan de westzijde visue..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak in Ommen

Foto's (6)