Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen in Ommen

Boerderij

Baron van Pallandtlaan 2
7731PK Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen

Omschrijving BOERDERIJ op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Het dak heeft boven het bedrijfsgedeelte een hogere noklijn, hetgeen wordt benadrukt door een gemetselde schoorsteen. Het bedrijfsgedeelte is iets breder dan het woongedeelte. De gevels van het woongedeelte worden ingedeeld door vensters met kleine roedenverdeling. Op de begane grond twee brede T-vensters met vierruits bovenlicht en kruisroeden in de beide onderramen; ernaast (O) de entree met bovenlicht en mozaïek met keien. In de beide gevelhoeken tenslotte een negenruits venster. Op de zolderverdieping, direkt onder het door zes korbelen ondersteunde beschot drie dito vensters; in de top een klein driehoekig nokvenster. In de zijgevels van het woongedeelte aan de westzijde een schuifvenster met luiken met zandlopermotief. In de oostgevel een tweelichts venster met luiken met zandlopermotief en in een terugliggend gevelvlak een venster van de opkamer onder opgetild dakvlak en een kelderraam daaronder. De symmetrisch ingedeelde achtergevel van het bedrijfsgedeelte is grotendeels beschoten; het beschot wordt ondersteund door vier korbelen. De hoge recht gesloten baanderdeuren worden geflankeerd door recht gesloten staldeuren; twee met bovenlicht, twee zonder. In de linker zijgevel (W) eveneens twee recht gesloten baanders onder opgetild dakvlak, twee staldeuren en kleine rechthoekige stalramen. De rechter gevel (O) heeft dezelfde stalvensters en staldeur en een dubbele deur. In het interieur van de boerderij is de indeling van het woongedeelte geheel oorspronkelijk. In het bedrijfsgedeelte is het centrale tas-gedeelte verdwenen, maar de constructie is nog intact. Waardering Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de relatie met het landgoed Eerde - vanwege het zorgvuldig vormgegeven ontwerp van architect A.A. Kok - als hoofdonderdeel van het ensemble - vanwege de gaafheid van het ex- en interieur - vanwege de beeldbepalende situering op het landgoed Eerde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508592
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen in Ommen

Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak. De gemetselde gevels zijn aan de kopse zijden grotendeels bescho..

Schuur op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadel-, schilddak. De gepotdekselde gevels worden ingedeeld door enkele re..

Wilmers

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving Vijfroedige HOOIBERG onder rietgedekt tentdak, met later dichtgezette gepotdekselde gevels waarin enkele kleine vensters. Waa..

Boerderij onder laag rieten schilddak; onderschoer. De vensters hebben kalf, roedenverdeling en halve luiken

Baron van Pallandtlaan 1
Ommen
Boerderij onder laag rieten schilddak; onderschoer. De vensters hebben kalf, roedenverdeling en halve luiken, XVIII/XIX.

Landgoed Eerde: tuinmanswoning

Kruupweg 3
Ommen
Omschrijving onderdeel 12: TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Eerde. De dwarslaan voor de huisplaats wordt aan de westzijde visue..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen in Ommen

Foto's (6)