Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Archem: landhuis in Lemele

Kasteel Buitenplaats

Jhr.van der Wijcklaan 2
8148PE Lemele (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Archem: landhuis

Omschrijving Monumentaal onderkelderd landhuis over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder een iets concaaf gewelfd, afgeknot schilddak, gedekt met geglazuurde Hollandse pannen. Op de vier hoeken van het dak staat een schoorsteen. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst. Boven de zijgevels is één, boven voor- en achtergevel zijn drie dakkapellen geplaatst met gebogen fronton en een negenruits venster. Het pand is voorzien van vijftienruits vensters op de begane grond en twaalfruits vensters op de verdieping. De vensters van de voorgevel zijn behangen met persiennes. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een breed middenrisaliet met op de begane grond de centraal geplaatste ingang achter een natuurstenen trap. De deur heeft een gebogen kalf en bevindt zich binnen een natuurstenen lijst met hoofdgestel. Daarboven een venster in een Neo-Barokke omlijsting met voluten en een cartouche. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond en de verdieping twee vensters. De zuidwestelijke zijgevel heeft ter hoogte van het souterrain drie, op de begane grond twee en op de verdieping drie vensters. De noordoostelijke gevel heeft twee souterrainvensters en een deur die naar een brug over de gracht naar de moestuin leidt. Op de begane grond en de verdieping een smal venster geflankeerd door een groot venster. In de achtergevel met middenrisaliet bevinden zich ter hoogte van het souterrain vijf vensters. In de gevel zijn verder op de begane grond en de verdieping vijf vensters geplaatst. Het rijke interieur bevindt zich in een buitengewoon originele staat. Het souterrain herbergt onder andere de keuken met een granieten aanrecht, een pomp en houten keukenkasten. Op de begane grond een ontvangstruimte, de werkkamer en een dubbel woonvertrek, allen voorzien van rijk gedecoreerde houten of marmeren schouwen. Het meest zuidelijk gelegen woonvertrek is voorzien van een in romantische stijl geschilderd behang. Een trap met een gesneden houten leuning leidt naar de verdieping met sobere slaapvertrekken. Op de zolderverdieping is een kleine donkere kamer afgetimmerd. Waardering Landhuis van algemeen cultuur- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als buitenhuis van Jonkheer van der Wyck - als kenmerkend ontwerp in het oeuvre van de architect A. De Maaker - vanwege de Um-1800 bouwstijl - als hoofdonderdeel van het gave ensemble - vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508579
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Archem: landhuis in Lemele

Prieeltje op vierkante grondslag onder overstekend tentdak gedekt met grijze Hollandse pannen

Jhr.van der Wijcklaan 2
Lemele (Gemeente Ommen)
Omschrijving Prieeltje op vierkante grondslag onder overstekend tentdak gedekt met grijze Hollandse pannen. Het dakoverstek wordt gedragen ..

Voormalige boerderij onder een wolfdak gedekt met rode Hollandse pannen. De boerderij met zijbaander is voorzien van staldeuren in de zijgevels en dri ..

Jhr.van der Wijcklaan 2
Lemele (Gemeente Ommen)
Omschrijving Voormalige boerderij onder een wolfdak gedekt met rode Hollandse pannen. De boerderij met zijbaander is voorzien van staldeure..

Zeshoekig houten tennishuisje onder een met rubberoid gedekt tentdak

Jhr.van der Wijcklaan 2
Lemele (Gemeente Ommen)
Omschrijving Zeshoekig houten tennishuisje onder een met rubberoid gedekt tentdak. Aan de voorzijde (W) dubbele deuren met twaalfruits vens..

Gepotdekselde duiventil onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren. De til staat op vier houten staanders

Jhr.van der Wijcklaan 2
Lemele (Gemeente Ommen)
Omschrijving Gepotdekselde DUIVENTIL onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren. De til staat op vier houten staande..

Archem: koetshuis

Jhr.van der Wijcklaan 2
Lemele (Gemeente Ommen)
Omschrijving KOETSHUIS over één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een iets concaaf gewelfd schilddak, gedekt met gri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)