Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee vijfroedige hooibergen onder een rietgedekt tentdak met pluim in Ommen

Boerderij

Beerzerweg 3
7731PA Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Twee vijfroedige hooibergen onder een rietgedekt tentdak met pluim

Omschrijving Twee vijfroedige HOOIBERGEN onder een rietgedekt tentdak met pluim. Waardering Hooibergen van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het boerenerf met hoge ensemblewaarde door ruimtelijke en functioneel gerelateerde objecten - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508577
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
een tentdak met rechthoekig of vierkant grondplan

Een tentdak, paviljoendak, puntdak of piramidedak is een dakvorm die bestaat uit vier of meer driehoekige dakschilden die in één punt samenkomen: het nokpunt. De driehoekige dakschilden hoeven niet alle even groot te zijn.

Wanneer een tentdak een vierkant grondvlak heeft met vier even grote dakschilden, wordt dit vaak een piramidedak genoemd. Met deze benaming refereert men dan aan de piramides zoals die in Egypte. Meetkundig gezien zijn ook andere tentdaken die geen vierkant grondvlak met vier even grote dakschilden hebben een piramide.

Wanneer een tentdak steil oplopende dakschilden heeft spreekt men ook wel van een torendak. Vaak zijn torendaken opgebouwd uit meer dan vier dakschilden. Zoals de naam al aangeeft zijn deze spits toelopende daken veelal te vinden op de top van torens en worden ook torenspits genoemd.

Een tentdak dat bestaat uit vele dakschilden met een grondvlak dat op een cirkel lijkt, wordt een kegeldak genoemd.


Monumenten in de buurt van Twee vijfroedige hooibergen onder een rietgedekt tentdak met pluim in Ommen

Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten

Beerzerweg 3
Ommen
Omschrijving BOERDERIJ opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten. De voorgevel van het woonhuisg..

Schuur

Beerzerweg 3
Ommen
Omschrijving SCHUUR opgetrokken in machinale baksteen onder een geknikt zadeldak met rode Hollandse pannen. Het rechter deel van de voorgev..

Olde Vechte

Zeesserweg 12
Ommen
Olde Vechte. Eenvoudig, in blokken gepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag onder twee schilddaken evenwijdig met de voorgevel; hoekscho..

Den Oordt

Den Oordt 7
Ommen
De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Tuinkoepel onder rieten dak

Stationsweg 1B
Ommen
Eenvoudige 18e eeuwse tuinkoepel onder rieten dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee vijfroedige hooibergen onder een rietgedekt tentdak met pluim in Ommen