Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten in Ommen

Boerderij

Beerzerweg 3
7731PA Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten

Omschrijving BOERDERIJ opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten. De voorgevel van het woonhuisgedeelte heeft een beschoten top. In deze gevel zijn twee zesruits vensters geplaatst, een vierruits venster, een deur onder een bovenlicht en een klein venster. Alle vensters zijn behangen met luiken. In de noordelijke zijgevel is het woonhuisdeel iets opgehoogd onder een lessenaardak met rode Hollandse pannen. In dit geveldeel zijn vier zesruits vensters en een deur met zijlicht geplaatst. De gevel van het stalgedeelte wordt ingedeeld door kleine rechtgesloten stalvensters met luiken en staldeuren. De andere zijgevel heeft twee vierruits vensters met luiken en verder staldeuren en -ramen. In de gevel van het bedrijfsgedeelte is centraal een baander geplaatst met aan weerszijden een rondboogvormig stalraam en een rechtgesloten staldeur. Waardering Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voorbeeld van een halleboerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw - als hoofdobject van het boerenerf met een hoge ensemblewaarde door de ruimtelijke en functioneel gerelateerde objecten - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508575
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten in Ommen

Schuur

Beerzerweg 3
Ommen
Omschrijving SCHUUR opgetrokken in machinale baksteen onder een geknikt zadeldak met rode Hollandse pannen. Het rechter deel van de voorgev..

Twee vijfroedige hooibergen onder een rietgedekt tentdak met pluim

Beerzerweg 3
Ommen
Omschrijving Twee vijfroedige HOOIBERGEN onder een rietgedekt tentdak met pluim. Waardering Hooibergen van algemeen architectuurhistori..

Olde Vechte

Zeesserweg 12
Ommen
Olde Vechte. Eenvoudig, in blokken gepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag onder twee schilddaken evenwijdig met de voorgevel; hoekscho..

Den Oordt

Den Oordt 7
Ommen
De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Tuinkoepel onder rieten dak

Stationsweg 1B
Ommen
Eenvoudige 18e eeuwse tuinkoepel onder rieten dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten in Ommen