Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mediaan in Welsum

Boerderij

IJsseldijk 49
8196KB Welsum (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Mediaan

Inleiding De BOERDERIJ "de Mediaan" ligt aan de IJsseldijk en is in 1909 gebouwd. De boerderij heeft een dwarsgeplaatst voorhuis, een boerderijtype dat langs de IJsseldijk vaker voorkomt, en een naastgelegen dienstboerderij, verbonden door een tussenlid. Omschrijving Beide boerderijen zijn opgetrokken in rode machinale baksteen. Het dwarshuis heeft een met vernieuwde Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak met een overstekende gootlijst, het schuurgedeelte en de kleinere boerderij een met Hollandse pannen gedekt wolfdak. Het voorhuis heeft segmentboogvormige zesruits vensters binnen profiellijsten met kuiven. De vensters zijn behangen met luiken. Onder de vensters loopt een gepleisterde band met cassettes. Voorgevel met centraal geplaatst hoger ingangsrisaliet tussen gepleisterde lisenen, met een fronton onder een steekkap met windvaan. Binnen het fronton een rondboog, gedecoreerd met een ster en korenaren. De entree bestaat uit een houten deur met sierijzers onder bovenlicht, in een segmentboogvormig portiek met tegellambrizering. Het portiek is voorzien van een gepleisterde lijst en kuifdecoratie. Boven de entree een dubbele balkondeur met een met siersmeedwerk versierd Frans balkon. Aan weerszijden van het risaliet twee vensters. In de zijgevels van het voorhuis zijn twee vensters en kleine dubbele liggende vensters onder de dakrand. De voorgevel van de kleinere boerderij heeft drie T-vensters met luiken, een deur met boven- en zijlicht en onder de dakrand twee kleine liggende vensters; het derde is vergroot. De achtergevels van beide boerderijen zijn vrijwel identiek en bestaan uit een centrale baander met aan weerszijden een rozetvenster en een segmentboogvormige staldeur. Van de linker schuur is de baander vervangen door een dubbele schuifdeur. Waardering Boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de typologie van het dwarshuis die kenmerkend is voor de strook langs de IJsseldijk - vanwege de beeldbepalende ligging aan de IJsseldijk - vanwege de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508573
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mediaan in Welsum

Nederlands Hervormde Kerk

Zijlweg 5
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig bakstenen zaalkerkje met houten spits- boogvensters en zadeldak, 1828 op memoriesteen oostzijde. Inwendig: orgel ..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Zijlweg 5
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. De zijkanten van de toren door zadeldak van kerk ingebouwd. Simpel bouwwerk van plm 1500 met drie geledingen. ..

Woonhuis

IJsseldijk 45
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Woonhuis. Z.g. dijkwoning, gedeeltelijk in en tegen de dijk gebouwd. Karakteristiek voorbeeld van een langzamerhand verdwijnend type woning.

Boerderij-complex

IJsseldijk 63
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Mooi direct aan de IJsseldijk gelegen BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit tweede helft 19e-eeuws woongedeelte, vermoedelijk jonger (XIXc-d ?) tu..

Houdt Braef Stant

IJsseldijk 65
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling. Bouwjaar 1856. Stenen onder- en tussenstuk. Achtkantig bovenstuk met riet gedekt, even..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)