Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Dom in Olst

Gebouw

Aaldert Geertsstraat 2
8121BL Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van De Dom

Inleiding In het oude centrum van Olst staat op de hoek van de Geertsstraat en de H. Droststraat dit voormalige CAFE ANNEX WOONHUIS. Het and is rond 1890 gebouwd in een gematigde Eclectische stijl met Classicistische stijlelementen. De veranda is recentelijk gerestaureerd. De aan de achterzijde gelegen schuur bevat geen monumentale waarde en valt buiten de bescherming. Tegenwoordig is in het woongedeelte een winkel gevestigd. Omschrijving Een bouwlaag tellend pand opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint met schijnvoegen. Het afgeknotte schilddak loopt deels rond en is gedekt met kruispannen. De gevel wordenbeëidigd door een kroonlijst. De muuropeningen hebben voor een deel getoogde, gestucte profiellijsten met kuiven. Voorgevel met hoog ingangsrisaliet onder een steekkap met trekbalkje. De entree met bovenlicht is in een omlijste portiek geplaatst met daarboven een Frans balkon voor dubbele balkondeuren onder een bovenlicht. Links van de entree twee zesruits vensters. Op de straathoek een entree onder bovenlicht met aan weerszijden een etalageruit onder een vierlicht met houten koven voor rolluiken. Geheel rechts twee zesruits vensters. Achtergevel (Z) met houten veranda en serre onder een lessenaarsdak met golvende windveren. Waardering Cafe annex woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouw-kundig belang: - vanwege de Eclectische bouwtrant - vanwege de beeldbepalende ligging in het oude dorpscentrum - als voorbeeld van een eenvoudig en gaaf dorps winkel-woon-huistype (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508572
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Dom in Olst

Huis "Westervoorde" (gemeentehuis)

Koningin Wilhelminastraat 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
v.m. Huis "Westervoorde". Thans gemeentehuis. Vrijstaand rechthoekig pand met verdieping; zijuitbouwen met tympaan. Rondgaand schilddak met ..

Ter Spille

Hendrik Droststraat 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Huize Ter Spille. Aan de dijkzijde van dit gebouw een open galerij gedragen door kolommen. Aan de zijde van de H. Droststraat een karakteris..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
TOREN van de Ned.Herv.Kerk. Een kloeke, beneden nog romaanse toren, welke in tufsteen is begonnen (plm 1200), is eerst in vroeg gotische vo..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
NED. HERV. KERK. Deze heeft een kort, breed en hoog eenbeukig schip (XVd), en een wat ouder en zeer bescheiden gotisch koor (plm 1500). De g..

Incomplete Molen van Boks

Rijksstraatweg 5
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen is in 1836 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Dom in Olst

Foto's (1)