Willibrordus in Olst

Boskamp 25
8121CW Olst (gemeente Olst Wijhe)

Architect: H.J. Wennekers

Beschrijving van Willibrordus

Omschrijving Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de hoeken van het dwarsschip en de oostelijke zijde van het schip zijn voorzien van fialen. Westelijk een centraal geplaatste toren op vierkante grondslag met op de hoeken fialen. Op de oren een zeskantige opbouw met zes galmgaten en vier wijzerplaten onder een met leien gedekte spits met weerhaan. In de voet van de toren het ingangsrisaliet tussen steunberen. De entree b evindt zich binnen een spitsboog met archivolten, daarboven een spitsboogvenster met vorktracering. Aan weerszijden van de toren zijn in het schip dito vensters geplaatst. Het schip telt vijf door steunberen verdeelde travee├źn. De eerste is voorzien van een spitsboogvenster met glas-in-lood vulling, de volgende twee van kleine spitsboogvensters met vorktracering. De vierde travee wordt gevormd door het dwarsschip met spitsboogvensters, de vijfde travee heeft een blinde gevel. In de oksels van het schip en h et dwarsschip een lage aanbouw onder een lessenaardak met dubbele spitsboogvensters tussen steunberen. Aan de oostzijde een vijfzijdige absis met spitsboogvensters tussen steunberen. In oorspronkelijke staat verkerend interieur met onder meer kruisgewelven steunend op fantasiekapitelen die door lisenen gedragen worden. De lisenen eindigen in gemetselde kolommen. Hangend balkon met houten balustrade. De vloer en het bankenplan zijn origineel. Het orgel dateert van 1836, en is gemaakt door J. Holtgrave. Waardering Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als historisch centrum van een katholieke gemeenschap - als karakteristiek ontwerp binnen het oeuvre van H.J. Wennekers - vanwege de Neo-Gotische bouwstijl - als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex - vanwege de beeldbepalende kwaliteiten - vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur - vanwege de aanwezigheid van het orgel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)