Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Willibrordus in Olst

Kerkelijk Gebouw

Boskamp 25
8121CW Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1860
Architect: H.J. Wennekers


Beschrijving van Willibrordus

Omschrijving Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de hoeken van het dwarsschip en de oostelijke zijde van het schip zijn voorzien van fialen. Westelijk een centraal geplaatste toren op vierkante grondslag met op de hoeken fialen. Op de oren een zeskantige opbouw met zes galmgaten en vier wijzerplaten onder een met leien gedekte spits met weerhaan. In de voet van de toren het ingangsrisaliet tussen steunberen. De entree b evindt zich binnen een spitsboog met archivolten, daarboven een spitsboogvenster met vorktracering. Aan weerszijden van de toren zijn in het schip dito vensters geplaatst. Het schip telt vijf door steunberen verdeelde travee├źn. De eerste is voorzien van een spitsboogvenster met glas-in-lood vulling, de volgende twee van kleine spitsboogvensters met vorktracering. De vierde travee wordt gevormd door het dwarsschip met spitsboogvensters, de vijfde travee heeft een blinde gevel. In de oksels van het schip en h et dwarsschip een lage aanbouw onder een lessenaardak met dubbele spitsboogvensters tussen steunberen. Aan de oostzijde een vijfzijdige absis met spitsboogvensters tussen steunberen. In oorspronkelijke staat verkerend interieur met onder meer kruisgewelven steunend op fantasiekapitelen die door lisenen gedragen worden. De lisenen eindigen in gemetselde kolommen. Hangend balkon met houten balustrade. De vloer en het bankenplan zijn origineel. Het orgel dateert van 1836, en is gemaakt door J. Holtgrave. Waardering Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als historisch centrum van een katholieke gemeenschap - als karakteristiek ontwerp binnen het oeuvre van H.J. Wennekers - vanwege de Neo-Gotische bouwstijl - als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex - vanwege de beeldbepalende kwaliteiten - vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur - vanwege de aanwezigheid van het orgel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508567
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Willibrordus in Olst

Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak

Boskamp 23
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schild..

Groot Hoenlo: hoofdgebouw

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo, huis Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein,..

Groot en Klein Hoenlo: jachthuis in chaletstijl

Diepenveenseweg 3
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het JACHTHUIS (oorspronkelijk een 'gecombineerd gebouw bestemd tot stal en koetshuis met koetsierswoning en nog een soort Jage..

Groot en Klein Hoenlo: dienstwoning

Diepenveenseweg 5
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo is gelegen ten oosten van het jachthuis. Het p..

Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK Het entreehek behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo staat op de toegangsb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)