Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Veltkamp: villa in Olst

Kasteel Buitenplaats

Diepenveenseweg 30
8121PN Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van De Veltkamp: villa

Omschrijving Samengesteld bouwvolume van twee bouwlagen, in een Eclectische bouwstijl, opgetrokken in rode machinale baksteen op een natuurstenen plint. Het samengestelde dak, waarop enkele dakkapellen, is met leien (Maasdekking) gedekt. De gevels worden beëindigd door een kroonlijst met klossen. Gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de vensters; een waterlijst onder de vensters; segmentboogvormige muuropeningen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Overhoeks (NO) geplaatst hoger torenvormig bouwdeel onder een ingesnoerd tentdak, bekroond door een dakruiter met spits. De toren is voorzien van een terugliggend venster onder een kroonlijst die gedragen wordt door gemetselde kolommen; op de eerste en tweede verdieping een venster met daartussen een brede witgepleisterde band. De oostelijke gevel heeft rechts een hoog opgaand risaliet eindigend in een kroonlijst met opstaande daklijst, waarboven een halsgevel met afgeronde vleugelstukken. Op de begane grond een driezijdige erker met dubbele terrasdeuren en in de beide zijkanten een venster; op de verdieping een venster en in de top een rondboogvormig zoldervenster met hoofdgestel. Rechts van het risaliet een één bouwlaag tellende aanbouw onder plat dak waarin een venster en in de zijgevel een deur. Links van het risaliet een één bouwlaag hoog ingangsrisaliet. Links daarvan een dubbele terrasdeur en op de verdieping twee vensters. De zuidelijke gevel bevat een venster op de begane grond en de verdieping. De westelijke gevel is voorzien van een kleine houten aanbouw onder een schilddak, steunend op standvinken met korbelen. De wanden zijn met hout ingevuld. Op de begane grond bevindt zich verder een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht en op de verdieping twee vensters. In de noordelijke gevel twee vensters op de begane grond en de verdieping. Waardering Villa van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de Eclectische bouwstijl - vanwege de ligging - als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508563
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Veltkamp: villa in Olst

De Veltkamp: koetshuis

Diepenveenseweg 30
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Koetshuis op een rechthoekige grondslag, opgetrokken in overwegend rode baksteen met veel siermetselwerk in gele baksteen op e..

"De Plecht": boerderij op T-vormige plattegrond. 12-ruits vensters met luiken. Schilddak met riet gedekt. Hoekschoorsteen met bord

Sallandsweg 15
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Boerderij op T-vormige plattegrond. 12-ruits vensters met luiken. Schilddak met riet gedekt. Hoekschoorsteen met bord.

Toren van de voormalige havezathe "Rande" met hoog leien tentdak met twee windvanen

Sallandsweg 10
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Van de voormalige havezate, bleef bewaard de toren gedekt door hoog leien tentdak met twee windvanen. Een geprofileerde kordon verdeelt de r..

Nederlands Hervormde Kerk voormalige kloosterkerk

Kerkplein 4
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Ned. Herv. Kerk. Overblijfsel van het begin XV gestichte vrouwenklooster van Diepenveen; werd in 1659 bestemd tot kerk voor de Hervormde Gem..

Gietijzeren pomp

Kerkstraat/Kerkplein
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Inleiding Gietijzeren POMP, omstreeks 1875 vervaardigd door de firma Nering Bögel te Deventer, één van de oudste ijzergieterijen in Nede..

Kaart & Routeplanner