Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats met familiegraven van de familie Ter Horst in Rijssen

Graf Begraafplaats

Lentfersweg 9
7461EJ Rijssen (gemeente Rijssen Holten)
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Begraafplaats met familiegraven van de familie Ter Horst

Inleiding Van deze eind 19e eeuw aangelegde BEGRAAFPLAATS is een groot deel gereserveerd voor FAMILIEGRAVEN van Ter Horst. De industriële activiteit van de familie Ter Horst heeft in Rijssen en de wijde omtrek rond de eeuwwisseling het leven in hoge mate bepaald. De begraafplaats is gelegen in de noordoost-hoek van de kruising Lentfertsweg - Verlengde Oranjestraat. De ligging van de begraafplaats markeert de stedebouwkundige ontwikkeling van Rijssen; eind 19e eeuw was hier de stadsrand. De plaats mark eert nog de overgang van de oude kern naar latere uitbreidingswijken. De ommuring van de begraafplaats is opgetrokken uit stenen die afkomstig zijn van de oude toren van de Schildkerk. Omschrijving 19e eeuwse ommuurde begraafplaats met ijzeren toegangshek tussen bakstenen hekpijlers met profiellijst. Ommuring deels met ezelsrug. De ommuring is onderbroken ter plaatse van het monument 1940-1945, dat niet onder de bescherming valt. Op de begraafplaats bevinden zich verschillende familiegraven van Ter Horst. In de zuidelijke hoek bestaan de familiegraven uit eenvoudige natuurstenen platen met inscriptie. Eén graf is voorzien van een ijzeren hekwerk met gietijzeren hoekbalusters. Centraal ligt de graftuin van familie D. ter Horst. De tuin is afgezet met een ijzeren hekwerk met enkele gietijzeren balusters. Voor de tuin ligt een natuurstenen plaat met het opschrift "D. ter Horst 1887". In de noordwest-hoek ligt eenzelfde tuin van de familie J.H. ter Horst, hier de inscriptie "J.H. ter Horst 1877". In deze graftuin is een marmeren sculptuur geplaatst, voorstellende een boomstronk met een anker en een kruis aan de voet en met de inscriptie "Ter nagedachtenis aan de geachte patroons en familie van hunne dankbare werklieden November 1889". Bijzonder op deze begraafplaats zijn voorts de houten grafgedenktekens. Op de begraafplaats staan solitaire bomen. Waardering Begraafplaats van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de aanwezigheid van familiegraven van Ter Horst. - de graftuinen, met name het hekwerk en de sculpturen die zich rond of op de graven bevinden. - de aanwezigheid van houten grafgedenktekens. - de ensemblewaarde van de begraafplaats met begroeiïng en de ligging aan de 19e eeuwse stadsrand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508559
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats met familiegraven van de familie Ter Horst in Rijssen

Pand met halve verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen

Rozengaarde 63
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Pand met halve verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevel, voordeuromlijsting. Rechts een lange verdiepingloze aan..

Schildkerk of Grote Kerk

Schild 8
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
N. H. Kerk en Toren. Driebeukige gewelfde hallenkerk; de grotendeels romaanse noordmuur is uit tufsteen opgetrokken en vertoont een rondboog..

Pastorie

Rozengaarde 53
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Omschrijving De PASTORIE is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen, bekroond met een schilddak met schoorstene..

H. Dionysius

Rozengaarde 51
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Het interieur van de KERK heeft de ruimtewerking van een centraalbouw, ondanks de plattegrondvorm van een latijns kruis. De combi..

Pand met trapgevel

Grotestraat 7
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
PAND met trapgevel, in jaarankers gedateerd 1664. Geprofileerde natuurstenen dekplaten op de treden; ontlastingsboog en een gedeelte van een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats met familiegraven van de familie Ter Horst in Rijssen