Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw van de Rooms Katholieke begraafplaats in Rijssen

Graf Begraafplaats

Enterstraat 118
7461CL Rijssen (gemeente Rijssen Holten)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Poortgebouw van de Rooms Katholieke begraafplaats

Inleiding In 1880 is de Rooms Katholieke begraafplaats gesticht, kort daarna is het POORTGEBOUW/LIJKENHUIS gebouwd. Het bakstenen gebouw is uitgevoerd in een mengsel van neo-gotiek en Hollandse neo-renaissancestijl. Dit poortgebouw is identiek aan het exemplaar dat in Deventer staat op de in 1869 gestichte R.K. begraafplaats. Tussen het poortgebouw/lijkenhuis en de weg bevinden zich een toegangshek en solitaire bomen; twee kastanjes en een berk. Omschrijving Vrijstaand poortgebouw/lijkenhuis op rec hthoekige plattegrond met één bouwlaag. Zadeldak, gedekt met tuiles du nordpannen, met steekkappen boven het centrale poortgedeelte. Trapgevels aan alle dakeinden. Met leien bedekte daklijst. Horizontale gevelgeleding door middel van bakstenen plint, spekbanden van baksteen en waterlijsten. Blinde spitsboog nissen in de gevels aan destraatzijde en in de onderdoorgang. Op de kruising een overhoeks geplaatst hoog klokketorentje met ingezwenkt tentdak (boven inzwenking octogonaal) met leien in maasdekking. Gal mgaten onder topgeveltje met windveren. Aan de begraafplaats zijde (Z) rechtgesloten deuren onder uitgemetselde spitsbogen met gotische traceringen in de boogvelden. Risalerend poortgedeelte met spitsbogen. Poortdoorgang onder rib-kruisgewelf. In de geveltoppen rechtgesloten vensters onder spitsbogen. Roosvensters in alle boogvelden. Muurankers in siersmeedijzer. Tussen de straat en het poortgebouw staat een hek met bakstenen muurdammen met ezelsruggen afgedekt. Waardering Poortgebouw/lijkenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als functioneel onderdeel van de Rooms Katholieke begrafenisceremonie. - vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de gebruikte typologie. - vanwege de ligging van het gebouw, tussen toegangshek, bomen en de begraafplaats, zichtbaar vanaf de Enterstraat. - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508557
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw van de Rooms Katholieke begraafplaats in Rijssen

Volkspark: Parkgebouw

Oosterhofweg 49
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Het PARKGEBOUW uit 1914 naar ontwerp van Karel Muller is voornamelijk in Hollandse neo-renaissancestijl uitgevoerd (baksteen, kru..

Volkspark: Voliere

Oosterhofweg 49
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Omschrijving De VOLIERE (1922), ook wel aangeduid als hoenderhok, heeft een langwerpige plattegrond. Aan weerszijden van een centrale gang ..

Volkspark: Gedenknaald

Oosterhofweg 49
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Omschrijving De GEDENKNAALD bestaat uit een vierzijdige granieten obelisk op vierkante piedestal met diverse reliëfvoorstellingen die betr..

Volkspark: park

Oosterhofweg 49
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Het PARK is een typisch landschapspark met hoogteverschillen, boomgroepen en verschillende soorten solitairen in gazons, met park..

Begraafplaats met familiegraven van de familie Ter Horst

Lentfersweg 9
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Van deze eind 19e eeuw aangelegde BEGRAAFPLAATS is een groot deel gereserveerd voor FAMILIEGRAVEN van Ter Horst. De industriële ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw van de Rooms Katholieke begraafplaats in Rijssen