Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Rijssen

Kerkelijk Gebouw

Rozengaarde 53
7461DA Rijssen (gemeente Rijssen Holten)
Overijssel

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving De PASTORIE is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen, bekroond met een schilddak met schoorstenen op nokeinden. Tussen kerk en pastorie een ingestoken verbindingsgedeelte onder afgeknot mansardedak. Daken met leien in maasdekking. Terugliggende entree met stoep van drie treden onder segmentboog. Erker in voorgevel (W) onder afgeknot schilddak. Op het plat van dit dak bevindt zich de kleinere erker van de verdieping. Siermetselwerk onder op klossen rustende gootlijst. In alle dakschilden een dakkapel met plat dak. Glas-in-lood vier- en zesruits bovenramen in alle kozijnen. De pastorie staat op een plint dat de rooilijn markeert. Hoewel aanzienlijk soberder is de pastorie in dezelfde stijl uitgevoerd als de kerk en verkeert het gebouw in vergelijkbare toestand. In het interieur zijn met name opvallend de tegellambrizeringen en het ambachtelijke timmerwerk. Waardering De pastorie is architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang vanwege: - de kwaliteit van het ontwerp, met detaillering in Amsterdamse Schoolstijl. - de functioneel ruimtelijke samenhang met de kerk. - de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508556
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Rijssen

H. Dionysius

Rozengaarde 51
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Het interieur van de KERK heeft de ruimtewerking van een centraalbouw, ondanks de plattegrondvorm van een latijns kruis. De combi..

Pand met halve verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen

Rozengaarde 63
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Pand met halve verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevel, voordeuromlijsting. Rechts een lange verdiepingloze aan..

Pand met een in twee gedeelten op geprofileerde korbelen overkragende top

Grotestraat 25
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
Pand met een in twee gedeelten op geprofileerde korbelen overkragende top; het bovenste gedeelte van hout met makelaar in vakwerk met sierme..

Schildkerk of Grote Kerk

Schild 8
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
N. H. Kerk en Toren. Driebeukige gewelfde hallenkerk; de grotendeels romaanse noordmuur is uit tufsteen opgetrokken en vertoont een rondboog..

Pand met trapgevel

Grotestraat 7
Rijssen (Gemeente Rijssen Holten)
PAND met trapgevel, in jaarankers gedateerd 1664. Geprofileerde natuurstenen dekplaten op de treden; ontlastingsboog en een gedeelte van een..

Kaart & Routeplanner