Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingsgebouw 't Zonnehuis, bouwstijl Amsterdamse School, aan achtergevel beeldengroep van J. IJzerdraat en M. Vreugde in Amsterdam

Gebouw

Zonneplein 30
1033EK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1932
Architect: J.H. Mulder


Beschrijving van Verenigingsgebouw 't Zonnehuis, bouwstijl Amsterdamse School, aan achtergevel beeldengroep van J. IJzerdraat en M. Vreugde

Inleiding Noordoostelijk aan het Zonneplein, in de as van de Zonneweg, gelegen Verenigingsgebouw 'Tuindorp Oostzaan', later bekendonder de naam 't Zonnehuis', naar een ontwerp uit 1932 vanJ.H. Mulder in Verstrakte Amsterdamse School-trant in opdrachtvan de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. N.B. Het interieur is gewijzigd na de overstroming in 1960. Omschrijving Op een T-vormige plattegrond opgetrokken bakstenen verenigingsgebouw bestaande uit een hoog centraal bouwvolume geflankeerd door twee lagere zijvleugels, alles gedekt doormet zwarte pannen beklede zadeldaken. Het centrale bouwblokbestaat uit een beganegrond en uit een lage tussenverdieping en kapverdieping; de zijvleugels bestaan uit slechts een bouwlaag. Het centrale bouwvolume eindigt zowel voor als achter in een puntgevel met siermetselwerk langs de randen. In de punten eenuitkragend natuurstenen blok. Het centrale bouwvolume heeft aan de zijde van het Zonneplein (ZW) een verdiepte ingangspartij in het midden met een uit zes treden bestaande natuurstenen bordestrap. De drie houten dubbele toegangsdeuren met smalle laddervormig onderverdeelde vensterszijn geplaatst tussen vanaf de beganegrond tot drie kwart vande gevel omhooglopende gemetselde pilasters op natuurstenen plinten en bovenaan voorzien van bakstenen banden. De middelste ingang is in de plaats gekomen van een oorspronkelijk aanwezig 'bureau voor plaatskaarten' met kassa-uitbouw. Boven de deuren een uitkragende luifel. Daarboven, eveneens gesitueerd tussen de pilasters, twee rijen van drie boven elkaar geplaatste vensters met zesruits ramen waarvan de vensters in de onderste rij voorzien zijn van een vierruitsbovenlicht. Boven de tweede rij vensters in ijzeren lettersweergegeven:''t ZONNEHUIS'. Aan weerszijden van de ingangspartij twee gekoppelde smalle en laddervormig onderverdeelde vensters. Daarnaast, wederom aan beide zijden, twee boven elkaar geplaatste door roeden kruisvormig onderverdeelde vensters. Op de hoeken van het bouwblok een lage gemetselde uitbouw om de hoek doorlopend naar de teruggerooide zijvleugels. Op het dak twee gemetselde schoorstenen. De korte zijgevels aan de voorzijde van het centrale bouwblok zijn voorzien van twee boven elkaar geplaatste door roeden onderverdeelde vensters. De achterzijde van het centrale bouwblok aan de GroteBeerstraat (NO) is eveneens voorzien van vier vanaf de grond tot driekwart van de gevel omhooglopende pilasters, echter hier geplaatst op een bakstenen basement. Op de plek waar de pilasters zich verjongen zijn beelden geplaatst op sokkels, symboliserend de verheerlijking van het gezinsleven. Voorgesteld worden een vader, moeder en twee kinderen. De beelden zijn gemaakt door W. IJzerdraat en M. Vreugde. Ook hier zijn de pilasters bovenaan voorzien van bakstenen banden. Bovenaan tussen de pilasters geplaatst drie vensters voorzien van bovendorpels. Op de hoeken twee boven elkaar geplaatste vensters. De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk. De beide zijgevels zijn voorzien van vijf vanaf de grond omhooglopende bakstenen pilasters waartussen vensterszijn geplaatst. Er bevinden zich tevens branduitgangen. Boven de middelste en bij de uiterste pilasters een in het muurwerk opgenomen spuwer. De zijvleugels zijn zowel voor als achter voorzien van een overkragende rechte gootlijst, een uitbouw gedekt door een gewolfd dak aan de uiteinden, extra ingangen en regelmatig in de gevel geplaatste door roeden onderverdeelde vensters. De vleugels worden van de straatzijde gescheiden door een voetinghek met karakteristiek smeedwerk en natuurstenen hoekpijlers waarop natuurstenen dekplaten. De daken van beide zijvleugels zijn voorzien van elk vier gemetselde schoorstenen. De zijgevels van de vleugels zijn voorzien van door roeden onderverdeelde vensters. Alle gevels zijn voorzien van decoratief metselwerk. Van het interieur zijn ondermeer van belang de'Groote Zaal' met orkestbak en toneel in het centrale bouwbloken in de linkervleugel (NW) de 'Kleine Zaal' met podium. In de rechtervleugel bevonden zich in oorsprong de clubkamers en de keuken: aan weerszijden van de centrale hal de administratieruimten en de bestuurskamer. Waardering Verenigingsgebouw ''t Zonnehuis' met bijbehorend hekwerk en interieuronderdelen in late Amsterdamse Schhool-trant van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van belang in het oeuvre van J.H. Mulder. Bovendien van grote situationele en ensemblewaarde wegens de met de oorspronkelijke functie verbonden beeldbepalende ligging aan het Zonneplein, in het centrum van de algemene voorzieningen van het Tuindorp Oostzaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508539
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zonnehuis
Het Zonnehuis op het Zonneplein, de kern van Tuindorp Oostzaan.
Het Zonnehuis op het Zonneplein, de kern van Tuindorp Oostzaan.
Locatie Zonneplein 30, Amsterdam
Coördinaten 52° 25′ NB, 4° 53′ OL
Opening 1932
Bouwstijl Amsterdamse School
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508539
Architect J.H. Mulder
Detailkaart
Zonnehuis
Zonnehuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Zonnehuis is een rijksmonument aan het Zonneplein 30 in Amsterdam-Noord dat in 1932 gebouwd werd voor het gemeenschapsleven van (vooral) bewoners van Tuindorp Oostzaan, vanuit de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding van de arbeidersklasse.

Het Zonnehuis is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van J.H. Mulder. In tijden van financiële crisis zorgde de bouw voor banen en inkomens voor de vele werkeloze arbeiders in die periode.

Tuindorp Oostzaan kent en kende een actief verenigingsleven. Het Zonnehuis speelde daarbij een belangrijke rol. Er zijn/waren voetbal-, atletiek-, toneel- en zangverenigingen en er waren verschillende harmonieën, waarvan er nu nog een actief is, en er werden ook bioscoopvoorstellingen gegeven. In de jaren 80 van de vorige eeuw werden er bokswedstrijden gehouden.

Rijksmonument

In 1993 werd het gebouw op het nippertje gered van de sloop. In 2002 kwam het in bezit van Stadsherstel Amsterdam. De prachtige interieurs waren nog grotendeels authentiek, maar casco was het in vervallen staat. Inmiddels is het gebouw een rijksmonument en gerestaureerd in oude staat.

De theaterzaal tijdens een van de voorstellingen.
Een scène uit Sweeney Todd

Opnieuw theater

Het Zonnehuis wordt verhuurd voor onder meer theatervoorstellingen, try-outs, recepties, presentaties, workshops, concerten, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening. In de grote zaal (425 zitplaatsen) bevindt zich een podium waarop voorstellingen worden gespeeld.

Sinds 2014 zijn Double 2 Mediaproductions van Jan Douwe Kroeske en Opus One van Maarten Voogel de vaste huurders en partners van Stadsherstel. Er worden 2 Meter Sessies opgenomen en er hebben concerten plaatsgevonden van onder anderen Gregory Page, Triggerfinger en Wild Beasts. In de zomer van 2015 werd er de Nederlandse versie van de musical Kiss of the Spider Woman opgevoerd. Van 20 mei tot en met 20 juni 2016 was er een nieuwe Nederlandse uitvoering van Sweeney Todd te zien.

Externe links



Monumenten in de buurt van Verenigingsgebouw 't Zonnehuis, bouwstijl Amsterdamse School, aan achtergevel beeldengroep van J. IJzerdraat en M. Vreugde in Amsterdam

Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorstraat 5
Amsterdam
Inleiding Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NW-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele pr..

Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorstraat 6
Amsterdam
Inleiding Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NO-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele pr..

Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorplein 7
Amsterdam
Inleiding Noordwestelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921. Omsc..

Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorplein 8
Amsterdam
Inleiding Zuidoostelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921. Omsch..

houten gebouw, voormalige kantine en bergplaats van de afdeling Plantsoenen, bouwstijl Amsterdamse School, onderdeel van Tuindorp Oostzaan, nu tandart ..

Orionplantsoen 1A
Amsterdam
Inleiding In 1925 tot stand gekomen voormalig KANTINE en OPSLAGGEBOUW. Ontworpen in opdracht van de gemeente Amsterdam door de Dienst der P..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verenigingsgebouw 't Zonnehuis, bouwstijl Amsterdamse School, aan achtergevel beeldengroep van J. IJzerdraat en M. Vreugde in Amsterdam