Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige dubbele lagere school in kubistisch-expressionistische bouwstijl in Amsterdam

Gebouw

Wognumerplantsoen 2
1023EP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: C.B. Posthumus Meyjes of Publieke Werken


Beschrijving van Voormalige dubbele lagere school in kubistisch-expressionistische bouwstijl

Inleiding In de zuidoostelijke punt van het tuindorp Nieuwendam gelegendubbele christelijke SCHOOL voor Gewoon Lager Onderwijs inkubistisch-expressionistische trant. De aanbesteding vond plaatsop 6 april 1925, de nummering op 23 november 1926. Debouwtekeningen zijn afkomstig van de gemeentelijke dienstPublieke Werken. NB. Thans bevindt zich op nr. 2 de oefenlocatie van de drumband'Marching at Amsterdam' en op nr. 4, vanaf 1979, eenslagersvakschool van de SVO. Omschrijving Op een samengestelde rechthoekige plattegrond, uit rodebaksteen opgetrokken school bestaande uit verschillendekubische bouwvolumes, voorzien van in- en uitspringendemuurvlakken, onder platte daken met rechte gevelbeeindiging. Het gebouw bestaat in feite uit een langgerekt lagermiddendeel tussen twee verticale dwarsvleugels met verspringende en in hoogte verschillende bouwmassa's, alwaar de ingangspartijen. Boven beide ingangspartijen bakstenen schoorstenen voorzien van natuurstenen luifels. Sommige bouwvolumes zijn eveneens voorzien van sterk uitkragende luifels. De leslokalen zijn aan de achterzijde (Z) van het gebouw gelegen; aan de voorzijde (N) bevinden zich de trappenhuizen en de gangen. Het middendeel en het linkerdwarsvolume (W) zijn op de verdieping voorzien van een in Amsterdamse School-stijlgedetailleerde aaneengesloten reeks kleine vensters. Op debeganegrond wordt de vensterrij onderbroken door een reeks vanvijf gekoppelde, verticaal geplaatste vensters. Rechterdwarsvolume (O) voorzien van groot verticaal geleedvenster en kleiner kruiskozijn boven de ingang. Linkerzijgevel(W) voorzien van smal, laddervormig geleed venster en ietsbreder, doch ook verticaal geleed venster in rechterzijgevel(O). De achtergevel waaraan de leslokalen zijn gelegen isvoorzien van regelmatig in de gevel geplaatste negenruits-vensters. De gevels zijn op de hoeken voorzien van siermetselwerk. Waardering Voormalige dubbelschool in Tuindorp Nieuwendam uitgevoerd in kubistisch-expressionistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede vantypologisch belang als representatief voorbeeld van schoolarchitectuur in de jaren '20 door de toenmalige gemeentelijke dienst PubliekeWerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508535
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige dubbele lagere school in kubistisch-expressionistische bouwstijl in Amsterdam

Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan zuidkant toegangspoort ..

Monnikendammerweg 30
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bes..

Blok met 4 keukenwoningen, zo genoemd vanwege destijds nieuwe plaatsing van keuken aan de voorzijde, aan de zijkant een houten topgevel, bouwstijl Ams ..

Wognumerstraat 56
Amsterdam
Inleiding Aan de NO-zijde van de Wognumerstraat gesitueerde reeks van vier éénsgezinswoningen met keuken aan de voorzijde, behorend tot T..

Blok met 9 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, onderdeel van complex beja ..

Oosthuizenstraat 2
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen, gelegen aan het betroffen deel van de Oosthuizenstraat. Een rondom geheel vr..

Blok met 8 keukenwoningen, zo genoemd vanwege destijds nieuwe plaatsing van keuken aan de voorzijde, aan de zijkant een houten topgevel, bouwstijl Ams ..

Oudorperstraat 2
Amsterdam
Inleiding Aan de oostzijde van de Oudorperstraat en bezuiden de Purmerweg gesitueerde reeks van acht éénsgezinswoningen met keuken aan de..

Houten dijkhuis, dwars geplaatst

Nieuwendammerdijk 453
Amsterdam
Houten dwarshuis. Uitwendig voorkomen 19e eeuws.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)