Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postbrug/Helders Kanaal in Den Helder

Weg En Waterwerk

Koningsplein, Kerkgracht, Loodsgracht, Kanaalweg
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1933
Architect: Dienst Gemeentewerken van Den Helder, vermoedelijk door architect Krijnen


Beschrijving van Postbrug/Helders Kanaal

Inleiding VERKEERSBRUG, genaamd de "Postbrug", daterend uit 1933 en ontworpen door de dienst Gemeentewerken van Den Helder, vermoedelijk door architect Krijnen, in de stijl van de Amsterdamse School. De uitvoering was in handen van aannemer J. Haitsma te Harlingen. De Postbrug is gesitueerd in de as van het Koningsplein en vormt de verbinding tussen de Loodsgracht en de Kanaalweg. De Postbrug overspant het Helders Kanaal. N.B. De oorspronkelijke verlichting in de brugpijlers is niet meer aanwezig. Omschrijving Brug met een kern van gewapend beton. De frontmuren zijn van gele baksteen alsmede de leuningen, welke laatste zijn voorzien van monumentale lantaarns. Op de brug is een bestrating van straatklinkers en tegeltrottoirs aangebracht. Afdekstenen, aanzetstenen en trottoirbanden zijn vervaardigd van Beiers graniet. Boven de boogoverspanning aan beide zijden zijn stukken zandsteen aangebracht met wapenschilden en de woorden "POSTBRUG". De lengte van de brug is 18 meter, inclusief de vleugels 26 meter. De breedte van de brug is 20 meter, waarvan 12 meter in beslag wordt genomen door de rijstraat en 8 meter door de trottoirs. De doorvaarwijdte is 10 meter. De leuningen of borstweringen zijn gemetseld in kettingverband en worden afgedekt door granieten afdekplaten. De brug wordt gemarkeerd door vier bakstenen pijlers, ter plaatse van de aanzet van de boogoverspanning. De pijlers zijn opgetrokken op een vierkant grondplan en zijn aan alle zijden voorzien van een liseen met ronde top, waarin een koperen lampekap is aangebracht. De pijlers worden afgesloten door een koperen afdekplaat met koepel. Waardering De brug is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de jaren '30 van de 20ste eeuw gebouwd waterbouwkundig werk in de stijl van de Amsterdamse School. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508487
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postbrug/Helders Kanaal in Den Helder

Woonhuis Officieren (object E)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding In 1862 gebouwd WOONHUIS voor de officier van politie, aangebouwd aan gebouw 1, oorspronkelijk met een voetbruggetje naar de Hoof..

Gebouw I (object D): magazijn/loods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding MAGAZIJN/LOODS oorspronkelijk ten behoeve van de berging van houtwaren en planken, plaatselijk bekend als gebouw 1, gebouwd in de..

Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek

Willemsoord 28
Den Helder
Inleiding Vermoedelijk uit omstreeks 1839 daterend PAND, plaatselijk bekend als gebouw 28, onder andere gebruikt als apotheek. Omstreeks 18..

Gebouw 29 (object F): werkplaats/magazijn

Willemsoord 29
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/MAGAZIJN gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diende..

Hervormde Kerk

Nieuwe Kerkplein 2
Den Helder
Hervormde Kerk. Zaalgebouw met zadeldak tussen ingezwenkte topgevels; dakruiter. Rondboogvensters; ingangsomlijsting in de smalle zijde. 183..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)