Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Logement Duitse Officieren: poortgebouw in Huisduinen

Militair Object

Duinweg 4
1789AS Huisduinen (gemeente Den Helder)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1940 1940 ca. 1940


Beschrijving van Logement Duitse Officieren: poortgebouw

Inleiding POORTGEBOUW van het complex "Logement Duitse Officieren", gesitueerd op het noordelijk deel van het erf, bij de officiële ingang. Omschrijving Poortgebouw, bestaande uit een poort met twee doorgangen en twee wachthuisjes aan weerszijden van de poort. Het poortgebouw is opgetrokken in (gewapend) beton, bekleed met baksteen. De constructieve onderdelen en details, zoals de plinten, aanzet- en sluistenen van de bogen, de afdekplaten van de poort, de lekdorpels en lateien van de wachthuisjes en de gootlijsten op consoles, zijn vervaardigd van sierbeton, ter imitatie van natuursteen. Het centrale gedeelte van het poortgebouw wordt gevormd door twee rondboogvormige doorgangen, die afgesloten kunnen worden door ijzeren hekken met massieve stootrand en spijlenhekwerk erboven. De poorten zijn gekoppeld door een rechthoekige ombouw, die bovenlangs wordt afgesloten door een kanteel-achtige reeks sierbetonnen afdekplaten. Aan weerszijden van de dubbele poort is een klein wachtgebouw aangebouwd. De wachtgebouwen bestaan uit een rechthoekig bouwvolume van één bouwlaag hoog met plat dak en geprofileerde sierbetonnen gootlijst. Aan de straatzijde (Duinweg) hebben de wachtgebouwen een breedte van twee vensterassen, waarbij elke as een rechthoekig staand houten venster bevat met ijzeren voorzetroosters. De zijgevels aan de zijde van de poort, bevatten voor de poort (straatzijde) één venster met ijzeren voorzetrooster, achter de poort een deur. De zijgevels hebben een breedte van vier vensterassen, waarbij elke as een terugliggend rechthoekig houten venster bevat. De achtergevels zijn blind. Waardering Het poortgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het militair complex "Logement Duitse Officieren". Daarnaast is het object van belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een militair poortgebouw in traditionalistische bouwtrant uit begin jaren '40. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508483
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Logement Duitse Officieren: poortgebouw in Huisduinen

Logement Duitse Officieren: officiersmess met logement

Duinweg 4A
Huisduinen (Gemeente Den Helder)
Inleiding OFFICIERSMESS MET LOGEMENT, onderdeel uitmakend van het militaire complex "Logement Duitse Officieren" te Den Helder. De mess met..

Logement Duitse Officieren: loods

Duinweg 4
Huisduinen (Gemeente Den Helder)
Inleiding WERKPLAATS van het complex Logement Duitse officieren, gesitueerd op het zuidelijke deel van het erf en gebouwd in de beginjaren ..

Fort Kijkduin

Admiraal VerHuellplein 1
Huisduinen (Gemeente Den Helder)
FORT KIJKDUIN. In 1811-1813 aangelegd fort als onderdeel van de vestingwerken die op last van Napoleon met medewerking van Jan Blanken Jansz..

Lange Jaap

Zeeweg 5
Huisduinen (Gemeente Den Helder)
Uit 1876-1878 daterende, 16-zijdige, conische, gietijzeren VUURTOREN naar ontwerp van Q. Harder en uitgevoerd door gieterij Penn en Bauduin...

De Verbindingswal

Verbindingswal;verspreid door de stad
Den Helder
DE VERBINDINGSWAL. In 1811-1813 werd begonnen met de aanleg van een verbindingswal met voorgelegen gracht, van het fort Lasalle (later Erfpr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Logement Duitse Officieren: poortgebouw in Huisduinen

Foto's (7)