Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 43 (object P): opslag en schaftlokaal - bijgenaamd het "Zwaantje" in Den Helder

Gebouw

Willemsoord 43
1781AS Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1868 en 1870


Beschrijving van Gebouw 43 (object P): opslag en schaftlokaal - bijgenaamd het "Zwaantje"

Inleiding Het kleine gebouw ten behoeve van OPSLAG en SCHAFTLOKAAL, plaatselijk bekend als gebouw 43, werd gebouwd tussen 1868 en 1870. De bijnaam "'t Zwaantje" stamt uit vroeger tijden, toen de zuidelijke topgevel werd bekroond door een houten zwaantje. Het pand is gesitueerd op het noordwestelijke compartiment van het complex Rijkswerf Willemsoord, naast het oude dok. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd houten pand, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak. De noklijn loopt evenwijdig aan de Weststraat. De draagconstructie van het gebouwtje bestaat uit gietijzeren colonetten die een ijzeren kapconstructie dragen, bestaande uit vier achter elkaar geplaatste Polonceau-achtige spanten. De colonetten hebben een gecanneleerde schacht en een zeer sober kapiteel. De gevels bestaan uit houten stijlen, waartegen aan de buitenzijde horizontale delen zijn bevestigd. De kopgevels hebben houten windveren. De zuidelijke kopgevel werd in oorsprong bekroond door een houten zwaantje. De zuidelijke kopgevel is vijf vensterassen breed, waarvan er drie een houten zesruits venster bevatten en twee een houten deur met tweeruits bovenlicht. De deur geheel links is opgeklampt, de deur in de tweede as van rechts is een paneeldeur. Alle vensters hebben houten lekdorpels. De westelijke zijgevel heeft drie vensterassen met elk een houten vierruits venster. De noordelijke kopgevel heeft twee vensterassen, met elk een houten vierruits venster. De oostelijke zijgevel heeft één houten vierruits venster en een dubbele opgeklampte deur. Waardering Het pand is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het pand van belang uit architectuurhistorisch en constructief oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd schaftlokaal met opslagruimte met een gietijzeren draagconstructie. Het pand heeft ensemblewaarde met het oude dok, door de situering bij en de functionele relatie met het oude dok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 43 (object P): opslag en schaftlokaal - bijgenaamd het "Zwaantje" in Den Helder

Oude Dok (object A)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding Stenen DROOGDOK, genaamd dok I of oude dok, ontworpen door Jan Blanken Jansz. en aangelegd tussen 1812 en medio 1822. Het dok is ..

Natte Dok (object C)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding Tussen 1812 en 1823 aangelegd NAT DOK, in 1857 aan de noordzijde met 30 meter verlengd. Het natte dok is gesitueerd in het midden..

Gebouw 51 (object N): scheepmakerswerplaats met scheepshelling

Willemsoord 51
Den Helder
Inleiding De SCHEEPSMAKERSWERKPLAATS, plaatselijk bekend als gebouw 51, met SCHEEPSHELLING is gesitueerd op het zuidwestelijke compartiment..

Gebouw 47 (object J): stoommachinegebouw

Willemsoord 47
Den Helder
Inleiding STOOMMACHINEGEBOUW, gebouwd in de eerste bouwfase tussen 1813 en 1823, plaatselijk bekend als gebouw 47, ook wel genaamd "het gra..

Gebouw 29 (object F): werkplaats/magazijn

Willemsoord 29
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/MAGAZIJN gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diende..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)